radi od 2020.!

Branila je Todorića, a sad prijeti arbitražom zbog drame u Supetru: Iskopali smo pozadinu angažmana poznate odvjetnice Cherie Blair na Braču

01.06.2022 u 13:03

Bionic
Reading

Cherie Blair, utjecajna londonska odvjetnica i supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira - svojedobno i zastupnica tajkuna Ivice Todorića - početkom svibnja na adresu Vlade i Ministarstva vanjskih poslova uputila je prijeteći dopis kojim službeno najavljuje pokretanje međunarodne arbitraže protiv Hrvatske zbog spora između njenog klijenta, tvrtke Svpetrvs hoteli, te Grada Supetra

Kako je poznato, vlast ove lokalne jedinice na Braču i hotelska kuća u vlasništvu američkog državljanina Mariona Duzicha godinama se obračunavaju oko vlasništva nad nizom nekretnina - nogometnog igrališta, starog vatrogasnog doma i boćarskog kluba - koje su u sklopu privatizacije po svemu sudeći nezakonito uključene u imovinu hotela, ali i prometnice koja kroz hotelsko naselje vodi do groblja i plaže u sličnom statusu. Duzich tvrdi da je i ona njegova, Grad Supetar se poziva na zakon i označava je kao lokalnu cestu.

Spor je eskalirao prije mjesec dana, kada je Duzich uz pomoć zaštitara pokušao zauzeti vatrogasni dom - što mu je uspjelo iz drugog pokušaja - dok je supetarska vlast istovremeno preko noći uklonila prepreke na prometnici prema groblju. Mještani su prosvjedovali, pokrenuto je više desetaka sudskih sporova - ali i kaznenih prijava. U osnovi, Grad Supetar maše rješenjem kojim je poništena privatizacija spornih nekretnina koje bi morale biti u vlasništvu države i lokalne jedinice, a Duzich u svoju korist ima rješenje o ovrsi nad istim nekretninama koje je doneseno u paralelnom postupku.

Što piše u dopisu?

Odvjetnica Blair, zaposlena u tvrtki Omnia Strategy, u oštrom dopisu upozorava na 'nečuvene postupke supetarske gradonačelnice Ivane Marković' koji navodno uništavaju biznis njenog klijenta, ali i 'zdravlje i sigurnost gostiju'.

'Ako Gradsko vijeće nastavi s namjeravanom eksproprijacijom daljnjih ruta resorta, on više neće biti unovčiv, odnosno neće više predstavljati dobro jamstvo svojim zajmodavcima koji su stjecajem okolnosti lokalne banke. Dođe li do toga, naše će stranke biti primorane trajno zatvoriti resort i pokrenuti stečaj, a s obzirom na katastrofalne gubitke koje bi trpjeli. Takav gubitak bio bi vraćen kroz međunarodni arbitražni postupak', stoji između ostalog u dopisu odvjetnice Blair.

Cherie Blair Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Upućeni smo pokrenuti arbitražni postupak protiv Vlade ispred Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu', najavljuje se, uz dodatak da je Duzich usporedo 'i dalje spreman sudjelovati u medijaciji' ak se ostvari nekoliko njegovih uvjeta. Prije svega, da se obustavi donošenje odluke o nerazvrstanim cestama Grada Supetra, preda vatrogasni dom, vrate prepreke na cestu kroz hotelsko naselje i dostavi konačan prijedlog nagodbe o kompletnom sporu.

O angažmanu Cherie Blair u Supetru na Braču prije neko vrijeme pisala je Slobodna Dalmacija, a u najnovijem broju o tome je izvijestio i tjednik Nacional. Tportal, međutim, doznaje da on traje znatno dulje nego što je to bilo poznato - preciznije, još od lipnja 2020. godine, odnosno prvog velikog lockdowna. To se dogodilo nakon incidenta u kojemu je gradonačelnici i njenim suradnicima bilo zabranjeno bez prethodne najave pristupiti plaži i šetnici koje se nalaze na pomorskom dobru.

Kako je teklo neuspjelo mirenje

Upravo tada započinje dugotrajan i složen postupak pokušaja mirenja pred povjerenstvom, predviđenim međunarodnim ugovorom Hrvatske i SAD-a, u kojemu sjede predstavnici gotovo svih ministarstava, Državnog odvjetništva, lokalnih vlasti, samog investitora i niza drugih institucija. Grad Supetar inzistira na knjiženju sporne prometnice kao lokalne nerazvrstane ceste, što je zapravo obveza svih lokalnih vlasti, dok predstavnici hotelijera optužuju da se time uništava tvrtka, kao i 'ugled Republike Hrvatske'. Predstavnici države uglavnom šute.

  • +5
Spor oko vatrogasnog doma u Supetru na Braču Izvor: Društvene mreže / Autor: Udruga 'Za naš Supetar'/Facebook

Na jednom od sastanaka upravo Cherie Blair optužila je gradonačelnicu Ivanu Marković za 'rušenje međunarodnog ugleda RH' te da će 'biti osobno odgovorna za milijunsku štetu koju će Republika Hrvatska morati platiti'.

Cijeli proces odvijao se mimo javnosti, no u njega je bilo uključeno Gradsko vijeće Supetra te je jednoglasno podržalo stavove gradonačelnice. U studenome prošle godine na scenu stupa medijator Srđan Šimac i organizira niz sastanaka predstavnika Grada Supetra, države i Svpetrvs hotela. Nakon zadnjeg od njih Šimac je napisao svoje viđenje zaključaka i pokušaja dogovornog rješenja problema:

'Kroz to vrijeme Grad i Investitor će se u svrhu održavanja započete dobre komunikacije i međusobnog razumijevanja u pregovorima u medijaciji, usmjerenih na mirno rješenje, uzdržati od poduzimanja daljnjih aktivnosti u međusobnim sudskim postupcima ili u vezi s njima', napisao je Šimac. Hotelijeri potom ipak pokušavaju zauzeti vatrogasni dom, gradski komunalci ruše prepreke na prometnici kroz naselje, a gradonačelnica objavljuje da se povlači iz svih postupaka pokušaja mirenja. Marković se obraća i Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora predstavkom kojom se žali na pritisak Blair jer pokušava spriječiti provođenje zakonske odluke o nerazvrstanim cestama, ali i postupanje Županijskog državnog odvjetništva koje nakon poništenja rješenja o privatizaciji supetarskih hotela sporne nekretnine nije uknjižilo na državu, kao što je trebalo.

Marković: Nisam nimalo fascinirana postupcima gospođe Blair

Ukratko, u već višedesetljetnoj supetarskoj drami i borbi između javnog i privatnog interesa državne institucije u najmanju ruku nisu dale podršku - a sada su, dijelom i zbog toga, i same izložene prijetnjama arbitražom. Komentar angažmana i postupaka odvjetnice Blair tportal je zatražio i od supetarske gradonačelnice Marković.

'Nisam nimalo fascinirana dopisima i postupcima gospođe Cherie Blair, nisam fascinirana ni njenim imenom ni činjenicom da iz Londona pokušava građanima Supetra objašnjavati koji su njihovi interesi. Sve ove godine jasno sam komunicirala svoje stavove: zaštita pomorskog dobra pod upravljanjem jedinica lokalne samouprave, uknjižba puteva kao javno dobro u općoj upotrebi, nepogodovanje privatnicima na štetu interesa grada, zbog čega su mi moji sugrađani i dali povjerenje u tri uzastopna mandata', kazala je Marković.

'Pravni zastupnik Svpetrvs hotela uporno navodi Grad Supetar da ne postupi sukladno svojim ovlaštenjima, zakonu i prostornom planu te na taj način ošteti imovinu Grada. Za mene to nije opcija. U ovoj priči svatko se bori za svoje interese: oni za privatne, a Grad Supetar za javne. Posljednje pismo odvjetnice Blair samo je jedan od brojnih primjera kojima sam izložena posljednjih godinu dana u kojima me pokušavaju poticati na zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem, jer se od mene očekuje - pa i pismeno zahtijeva i radi konstantan pritisak, čak i putem privatnih tužbi i kaznenih prijava - da oštetim gradsku imovinu i postupam suprotno zakonima o odlukama Ustavnog suda. Ovo pismo je puno netočnih podataka, manipulira činjenicama, kao i obično. Od Vlade očekujemo prijedlog sporazuma koji ćemo uputiti gradskim vijećnicima na usvajanje ili odbijanje, ili eventualno na raspisivanje referenduma', dodaje supetarska gradonačelnica.