provala u vatrogasni dom

[VIDEO] Imamo snimke noćne akcije koja je prerasla u pravu dramu u Supetru: Što je u pozadini sukoba hotelijera i gradonačelnice

27.04.2022 u 13:12

Bionic
Reading

U starom vatrogasnom domu u Supetru na Braču, oko kojega se vodi rat između lokalnih vlasti i mještana s jedne te vlasnika hotelske kuće 'Svpetrvs' Mariona Duzicha s druge strane, stanje je napeto već treći dan zaredom. Supetarski vatrogasci vratili su natrag brave i trenutno se nalaze u prostorima kojima su u posjedu već desetljećima, a Duzichevi zaštitari i dalje dežuraju ispred, u ime hotelijera koji na njih polaže pravo

Sve je počelo prije nekoliko dana noćnom provalom više osoba u civilu, s kapuljačama na glavi, te njihovim zauzimanjem vatrogasnog doma i postavljanjem zaštitara. Uslijedila je žestoka reakcija gradonačelnice Supetra Ivane Marković, prosvjed više stotina građana, a potom i reakcija policije koja nije poduzela vidljive korake.

Tportal je u posjedu više snimaka na kojima je zabilježena spomenuta noćna akcija u vatrogasnom domu. Na njima su doista vidljive osobe s kapuljačama kako mijenjaju bravu na pomoćnom ulazu u objekt, a zatim isto pokušavaju učiniti i na glavnim vratima. Primjećuje ih jedan građanin - navodno član obližnjeg balotaškog društva - koji potom očito alarmira lokalnu vlast.

U ovom slučaju po svemu sudeći doista se radi o provali, odnosno nasilnom narušavanju posjeda, budući da nigdje na vidiku nije bilo policije niti sudskih ovršitelja koji u normalnim okolnostima djeluju u ovakvim situacijama. Za tportal to potvrđuje gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

'Potpuno je nevjerojatno da nitko nije reagirao na činjenicu da se nasilno provaljuje u tuđu imovinu koju u ovom slučaju koristi jedna udruga, dakle vatrogasci. Nije jednako ući u posjed i provaliti u njega uz pomoć neidentificiranih osoba s kapuljačama na glavi, deset metara od stambenih zgrada i srednje škole', kazala nam je Marković.

Izvor: tportal.hr / Autor: Snimka s nadzorne kamere

Ona upozorava da su se 'Svpetrvs hoteli' uknjižili na ove nekretnine u privatizacijskom postupku koji je kasnije sudski dokazan kao nezakonit, te da u njihovom posjedu nisu bili ni jednog dana u zadnjih četrdesetak godina. 'Vatrogasci nisu iz njega iselili: ondje su njihovi službeni dokumenti, platne liste, rezervna oprema i dijelovi, osobne stvari… ', dodaje Marković.

Supetarske vlasti pokrenule su sudski postupak zbog ometanja posjeda, ali i podnijele prijavu zbog pokušaja provale.

Svi mašu svojim presudama

U sporu oko vatrogasnog doma u Supetru obje strane mašu nizom dokumenata i sudskih presuda. Kako je nekretnina bila uključena u imovinu hotelske kuće koju je privatizirao, Duzich se na nju uknjižio temeljem rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju iz 2005. godine. Gradonačelnica Marković uzvraća presudom Upravnog suda iz 2010. kojom je to rješenje poništeno, a novo nikada nije doneseno.

Duzich maše pravomoćnom presudom za iseljenje vatrogasaca još iz 2015. godine, a ima i rješenje o ovrsi na osnovu nje. Marković odgovara četiri godine novijom pravomoćnom presudom Županijskog suda iz Splita s potpuno suprotnom odlukom. I tako unedogled.

Marion Duzich Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

U osnovi, hotelijer se poziva da je u privatizaciji kupio i niz drugih nekretnina - osim vatrogasnog doma još i boćarski kluba te golemo nogometno igralište lokalnog kluba Jadran. Lokalne vlasti tvrde da je ovaj postupak bio potpuno nezakonit i da je to dokazano presudama te da ove nekretnine pripadaju državi kao vlasniku i Gradu Supetru kao posjedniku. Stotine mještana koji su se ondje okupili na prosvjedu ogorčeno tvrde da su njihove obitelji darovale nekretnine za nogomet, balote i vatrogasce, a ne privatnicima.

Sporovi se vode već godinama, a u posljednje vrijeme trajali su i pregovori svih strana, u koje je bila uključena i država. Nakon ovotjedne provale gradonačelnica Marković odlučila je sve prekinuti, no bilo je i drugih akcija: u ranu zoru gradski komunalci srušili su zid na ulazu u Duzichevo hotelsko naselje.

To je također predmet niza višegodišnjih sporova: hotelijer tvrdi da je cesta koja prolazi kroz kompleks njegovo vlasništvo, a Grad Supetar suprotno: da je Ulica Miljenka Smoje - ujedno i jedini pristup gradskom groblju - nerazvrstana cesta. Tako se na nju i uknjižio, a nakon incidenta s vatrogasnim domom srušen je ogradni zid koji sprječava prolaz.

Ruše rano ujutro 'jer je najmanja gužva' 

Zašto se i ova akcija odvijala usred noći i radi li se zapravo o odgovoru na provalu, pitali smo supetarsku gradonačelnicu koja tvrdi da gradske vlasti nisu imale podršku raznih institucija u provođenju zakona.

'Temeljem upisa ceste kao javnog dobra u općoj upotrebi i pismenog dopisa hotelijeru još iz ožujka prošle godine, kojim smo tražili da se s javne prometnice uklone sve prepreke, Grad Supetar je dao nalog za njihovo rušenje. Nalog dobilo Komunalno društvo 'Grad d.o.o.', čija je procjena bila kako je to najsigurnije odraditi u ranojutarnjim satima kada se najmanje ugrožava cestovni promet i sigurnost samih pješaka, budući su se radovi odvijali na jednoj od ključnih prometnica u Gradu Supetru. Ovakvi građevinski radovi po svim uzusima struke izvode se u doba kad najmanje ugrožavaju promet i prolaznike, u svim gradovima svijeta vodi se računa da oni što manje smetaju život građana. Rušili smo točno koliko je bilo potrebno da se uklone prepreke sa ceste i ne ugrozi promet, te osigura opskrba i sigurnost prolaznika', kaže Marković.

'Svpetrvs hoteli' na rušenje zida reagirali su pismenim priopćenjem s tvrdnjom da se radi o 'incidentu međunarodnih razmjera' te da je noćna akcija gradskih vlasti prestrašila stotine njihovih gostiju. 'Iako je uvijek sve sudski vraćeno u našu korist, gradonačelnica ne poštuje ni sudove ni zakone ove države već provodi svoju silu bez ikakvog pravnog osnova. Ovo što se danas događa u Supetru se ne pamti u demokratskom svijetu te nanosi nesagledivu i nepovratnu štetu nama, gradu Supetru i Republici Hrvatskoj', tvrde u Duzichevoj tvrtki.

Bitka potaknuta očitim pravnim neredom, u kojemu je moguće da sve zainteresirane strane mašu presudama u svoju korist, očito se nastavlja. Sve češće nekonvencionalnim metodama.