u supetru na braču

Isporučena posljednja brza brodica; imamo Pomorsku hitnu službu

15.11.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Isporukom šeste brze brodice Hitne pomorske medicinske službe u Supetru na Braču u srijedu je do kraja uspostavljena te služba u Hrvatskoj, vrijedna 10,1 milijuna eura

Primopredaja brodice odvila se u sklopu završetka projekta uspostave Hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama koje provode Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Novac za uspostavu Hitne pomorske medicinske službe Hrvatska je osigurala iz europskih bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, te državnog proračuna.

Projektom se brzim brodicama povezuje otoke i obalno područje kako bi se osigurala učinkovita hitna medicinska skrb. Hitna pomorska medicinska služba uključuje šest brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi. Brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa.

U ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata omogućit će se izvođenje jednostavnih medicinsko-biokemijskih pretraga radi utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu ustanovu hitne medicine ili bolnicu na kopnu.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je u posljednjih osam mjeseci, koliko brodice plove, spašen 31 život, i to u najtežim vremenskim uvjetima kada ni helikopterska služba nije mogla intervenirati.

Na Rabu i Dubrovniku bilo je po šest intervencija, u Zadru 16, dok su na Malom Lošinju bile tri intervencije.

Nabavit će se još pet brodica

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da ćemo tijekom sezone omogućiti 20 novih dodatnih cjelodnevnih timova, kao i da smo potpisali ugovor o implementaciji Hitne helikopterske medicinske službe koja bi trebala zaživjeti na proljeće, na taj smo način napravili maksimum da naši građani i posjetitelji mogu dobiti adekvatnu medicinsku uslugu", rekao je Beroš.

Pritom je najavio nabavu novih pet brodica, koje će djelovati u Splitu, Puli i Senju, te na Hvaru i Korčuli.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da brza brodica bez posade može prevesti devet osoba uz mogućnost dodatnog smještaja još dvije osobe na nosilima, omogućena je asistencija helikopteru i podizanje nosila unesrećene osobe s krmene palube, a uz to su sve brodice opremljene medicinskom opremom.

"U brodicama je sve ono što imaju i kola Hitne medicinske pomoći za nužno zbrinjavanje hitnog pacijenta. Želja nam je da svaki naš pacijent ima jednaku šansu", kazala je Grba Bujević.

Šest brzih brodica s opremom se nalazi u stacionarnim lukama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik, dok su biokemijski analizatori krvi raspoređeni u 12 ispostava Zavoda za hitnu medicinu - Blato, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

Brze brodice su 15- metarske, grade se u šibenskom Iskra brodogradilištu, a prva je isporučena krajem ožujka.