četvrti val

Češka s 22.479 novozaraženih koronavirusom srušila svoj pandemijski rekord

17.11.2021 u 09:24

Bionic
Reading

Češka je u utorak prijavila 22.479 novih slučajeva koronavirusa što je najviši broj u toj zemlji od 10,7 milijuna stanovnika od početka pandemije, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u srijedu

Taj dnevni skok predstavlja porast od 54 posto u odnosu na prije tjedan dana i premašio je prijašnji rekord iz siječnja od 17.778 infekcija u jednom danu.

Osim Češke, brojevi rastu i u njoj susjednim državama Austriji, Njemačkoj i Slovačkoj.

Vlada se u prijelaznom razdoblju kada treba biti imenovana nova klonila pooštravanja mjera protiv širenja koronavirusa, ali sve lošija situacija u bolnicama natjerala ju je da razmišlja o restrikcijama za necijepljene.

Bolnice su u utorak imale 4425 pacijenata, što je ipak manje od polovice u odnosu na rekordne brojeve iz ožujka, a 661 osoba je na intenzivnoj skrbi.

O različitim opcijama vlada bi trebala razgovarati u četvrtak.

Češka je dosad od početka pandemije imala gotovo dva milijuna zaraženih i preko 31.000 umrlih.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošli tjedan da se Češka nalazi među deset europskih zemalja u kojima je stanje vrlo zabrinjavajuće.

U zemlji je u potpunosti cijepljeno 57,6 posto populacije, što je niže od europskog prosjeka koji iznosi 64,9 posto, pokazuju podaci ECDC-a.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ