RASTPO PULARNOSTI

Čelnik britanskih laburista: Stigao je naš trenutak, spremni smo za izbore

27.09.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Čelnik britanskih oporbenih laburista Čelnik britanskih laburista Keir Starmer kaže da je stigao njihov "trenutak" rekao je u utorak da je stigao njihov "trenutak" te zagovarao zelene politike za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta za koje je rekao da će otvoriti vrata vlasti nakon 12 godina konzervativne vlade.

Na godišnjoj konferenciji laburista, Starmer je komentirao plan premijerke Liz Truss za oživljavanje gospodarskog rasta, rekavši da će laburistička vlada stvoriti radna mjesta, poboljšati vještine i uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama umjesto da smanji poreze najbogatijima.

Pokušavajući iskoristiti podjelu koju je stvorio vladin nedavno predstavljen takozvani mini-proračun, Starmer je rekao da su laburisti "stranka centra" spremna za izbore 2024.

"Ovo je trenutak laburista", rekao je Starmer prepunoj dvorani u gradu Liverpoolu na sjeveru Engleske u govoru koji je dočekan ovacijama umjesto dobacivanjima kao prošle godine.

"Britanija će se nositi s krizom životnih troškova. Britanija će dobiti svoju budućnost natrag...To je moja obveza vama. Nacionalna misija iduće laburističke vlade. I zajedno s britanskim narodom - učinit ćemo to", rekao je. 

Starmer je obećao da će pokrenuti svoj plan za otvaranje milijun novih radnih mjesta u mjestima i gradovima, smanjenje računa za energiju, podizanje životnog standarda i početak rješavanja klimatske krize u prvih 100 dana laburističke vlade.

Lider laburista rekao je i da će osnovati energetsku kompaniju u javnom vlasništvu u roku godinu dana od dolaska na vlast kako bi ulagao u proizvodnju električne energije te kontrolirati useljavanje pomoću bodovnog sustava. 

Laburisti su u potpuno drukčijoj poziciji nego prije godinu dana kad su bitke s lijevim pristašama bivšeg čelnika Jeremyja Corbyna naglasile iscrpljujuće podjele u stranci nakon poraza na izborima 2019.

Anketa javnog mnijenja YouGov-a za list Times smjestila je laburiste 17 postotnih bodova ispred konzervativaca, što je njihovo najveće vodstvo u anketama u više od dva desetljeća. Druga anketa, koju je između 22. i 25. rujna proveo Deltapoll, pokazala je prednost od 13 bodova.

Osvrćući se na vladin desničarski zaokret, Starmer je rekao da će poništiti ukidanje najveće stope poreza na dohodak i vratiti je na 45 posto, te će se ponovno posvetiti Uredu za vrijednost novca da nadzire novac poreznih obveznika i osigura da se ono troši za nacionalne interese. 

"Ono što smo vidjeli od vlade u proteklih nekoliko dana je neviđeno", rekao je. "Izgubili su kontrolu nad britanskim gospodarstvom - a za što? (...) Za smanjenje poreza za jedan posto najbogatijih u našem društvu", dodao je Starmer.