rast cijena energije

Truss najavila pomoć Britancima: Računi za prosječno kućanstvo ograničit će se na 2500 funti na godinu

08.09.2022 u 17:08

Bionic
Reading

Dva dana od preuzimanja dužnosti nova britanska premijerka Liz Truss najavila je u četvrtak veliku pomoć kućanstvima i gospodarstvu zbog rasta cijena energije, a novom strategijom predviđa se i poticanje frakiranja te su moguće revizije ranije zacrtanih ciljeva ugljične neutralnosti

Računi za prosječno kućanstvo ograničit će se na 2500 funti na godinu, "što je ušteda od 1000 funti" u odnosu na svotu koju bi kućanstvo potrošilo bez vladine intervencije.

Poduzeća i javne ustanove poput škola primat će "jednaku pomoć tijekom šest mjeseci".

"Ovo je vrijeme koje traži odvažnost. Suočeni smo s energetskom krizom .... a ove intervencije imat će svoju cijenu", rekla je Truss.

Vlada predviđa i privremeno ukidanje poreza na energiju kojim se treba financirati prijelaz ne ugljičnu neutralnost, što bi stajalo desetke milijarda funti.

Mediji su izračunali da bi to iznosilo 150 milijarda funti. To je više od 70 milijarda funti potrošenih na plaće zaposlenika koji su bili tehnički nezaposleni tijekom cijele pandemije covida-19.

Najavljene mjere drastičan su zaokret u odnosu na kampanju koju je Truss vodila kada je izravnu pomoć opisala kao "flastere" koji ne mogu riješiti srž problema. No pritisak je postao neodrživ zbog rasta troškova života pa su ekonomisti, nevladine udruge, sindikati upozoravali na humanitarnu katastrofu ako se ništa ne poduzme prije zime.

Vlada se nada da će zamrzavanje cijena energije smiriti galopirajuću inflaciju koja je premašila 10 posto i nastavlja rasti.

Britanska vlada predviđa i ukidanje moratorija na frakiranje i dobivanje plina i nafte iz škriljevca, a riječ je o vrlo spornoj tehnologiji.

I prethodna vlada Borisa Johnsona najavila je obnovu istraživanja u Sjevernom moru, a Truss kani "dati 100 novih dopusnica" za istraživanje i bušenje.

  • +20
Liz Truss sa suprugom Hughom O’Learyjem Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Downing Street želi povećati i udio nuklearne energije u Velikoj Britaniji gdje su nuklearna postrojenja zastarjela i ograničena. 

Truss je najavila da će "ponovno razmotriti" cilj ugljične neutralnosti do 2050. godine jer bi to mogao pretežak teret i za poduzeća i potrošače.

Truss je u utorak odbila oporezivati višak dobiti naftnih divova.

Mješavina izravne pomoći i rezanje poreza već plaše ulagače, piše Reuters.

Čelnik laburista Keir Starmer podsjetio je da već mjesecima poziva na zamrzavanje računa za energiju te pita još jednom "Tko će sve to platiti?"

Optužio je Truss da "štiti profit (divova) u proizvodnji nafte i plina te prisiljava ljude da plaćaju račun" putem poreza desetljećima.