nova vlada

Truss imenovala vladu u kojoj prvi put bijeli muškarci neće obnašati četiri najvažnije pozicije

06.09.2022 u 22:56

Bionic
Reading

Nova britanska premijerka Liz Truss imenovala je u utorak vladu u kojoj prvi put bijeli muškarci neće obnašati četiri najvažnije ministarske pozicije u zemlji, prenosi Reuters

Prvi puta, nijedno od četiri glavne funkcije – premijera, ministra financija, te vanjskih i unutarnjih poslova – neće obnašati bijeli muškarac. Premijerka Liz Truss imenovala je Kwasija Kwartenga – čiji su roditelji došli iz Gane 1960-ih u Veliku Britaniju – za prvog crnog ministra financija. James Cleverly prvi je tamnoputi ministar vanjskih poslova. Cleverly, čija je majka iz Sierra Leonea, a otac bijelac, u prošlosti je govorio o proživljenom maltretiranju kao dijete mješovite rase.

Suella Braverman, čiji su roditelji došli u Britaniju iz Kenije odnosno Mauricijusa prije šest desetljeća, nasljeđuje Priti Patel na mjestu ministrice unutarnjih poslova. Druga je to pripadnica etničke manjine koja će voditi ministarstvo unutarnjih poslova.

  • +4
Liz Truss i kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Tek je 2002. po prvi puta pripadnik etničke manjine postao član vlade kada je Paul Boateng imenovan ministrom financija. Podrijetlom Indijac Rishi Sunak bio je prethodnik Kwartenga na mjestu ministra financija i suparnik Truss u utrci za predsjednika Konzervativne stranke. 'Politika je odredila ritam. Mi sada tu raznolikost tretiramo kao nešto normalno', rekao je Sunder Katwala, direktor nestranačkog think-tanka za migracije i identitet British Future. 'Brzina promjene je izvanredna', dodaje.

No najviše položaje u gospodarstvu, pravosuđu, državnoj službi i vojsci uglavnom popunjavaju bijelci, dok su samo četvrtina konzervativnih zastupnika u parlamentu žene, a 6 posto čine manjine, navodi Reuters.

Truss je nadalje Bena Wallacea ponovno imenovala na mjesto ministra obrane, Brandon Lewis zamjenjuje Dominica Raaba na mjestu ministra pravosuđa, a Therese Coffey bit će potpredsjednica vlade i ministrica zdravstva i socijalne skrbi.

  • +20
Liz Truss sa suprugom Hughom O’Learyjem Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Posjet Ukrajini

Truss je razgovarala u utorak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, što je njen prvi razgovor sa stranim čelnikom na premijerskoj funkciji, te je prihvatila poziv da posjeti Ukrajinu i potvrdila potporu toj zemlji u ratu protiv Rusije. Velika Britanija jedna je od zemalja koje daju veliku potporu Kijevu, a poslala je gotovo 7000 protutenkovskih projektila, stotine raketa i oklopnih vozila Ukrajini. Također obučava ukrajinske vojnike.

'Premijerka je večeras razgovarala s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskijem kako bi ponovila nepokolebljivu potporu Ujedinjenog Kraljevstva slobodi i demokraciji Ukrajine', navodi se u priopćenju iz ureda premijerke Truss.

Zelenskij je na Twitteru napisao da su 'koordinirana' stajališta s novom britanskom premijerkom o 'jačanju pritiska' na Rusiju. 'Cilj je okončati agresiju i dovesti počinitelje pred lice pravde', tvitao je Zelenskij, naglasivši da je on prvi strani lider s kojim je razgovarala Liz Truss nakon što je potvrđena na novu funkciju.