sastanak na vrhu

Čelnici EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 17.10.2019 19:27
  • Objavljeno 17.10.2019 u 19:27
Čelnici EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu

Čelnici EU-a podržali revidirani sporazum o Brexitu

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije su u četvrtak na sastanku na vrhu u Bruxellesu jednoglasno odobrilinovi revidirani dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU-a

"Europsko vijeće podržava sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, Europske zajednice za atomsku energiju. Na temelju toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 1. studenoga 2019. kako bi se osigurao uređen izlazak", kaže se u zaključcima koje su usuglasili čelnici 27 država članica.

"Blizu smo kraja procesa, sada čekamo glasovanje u Europskom parlamentu i britanskom parlamentu", rekao je Tusk na konferenciji za novinare. Britanski parlament će iznimno zasjedati u subotu i raspravljati o postignutom dogovoru.

"Mi smo spremni za ratifikaciju, politički i tehnički, sada je loptu na britanskoj strani igrališta", dodao je Tusk.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ono što je dogovoreno "više od sporazuma, da osigurava pravnu sigurnost za probleme koje je stvorio Brexit".

Čelnici EU27 također su potvrdili i tekst političke deklaracije o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije.

"Europsko vijeće ponavlja odlučnost Unije da s Ujedinjenom Kraljevinom uspostavi što je moguće tješnje partnerstvo u skladu s političkom deklaracijom", kaže se u zaključcima.

Pregovorači EU-a i Velike Britanije postigli su u četvrtak, nekoliko sati prije početka samita EU-a, novi dogovor kojim je nasporniji dio za London, "backstop" za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske zamijenjen novim pristupom. Novim dogovorom promijenjen je "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenome prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May.

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste. Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, sada je zamijenjen novim pristupom. Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti "sveotočnu ekonomiju" na irskom otoku, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, rekao je glavni europski pregovorača Michel Barnier.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku: primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za rebe, pravila o državnim potporama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!