NOVI ZAMAH

Čelnici EU-a čestitali na izboru novom papi Franji

13.03.2013 u 22:55

Bionic
Reading

Čelnici triju europskih institucija uputili su srijedu čestitku argentinskom kardinalu Jorgeu Mariju Bergogliju na izboru za novog papu Franju.

'U ime Europske unije, upućujemo iskrene čestitke na vašem izboru. Želimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji će omogućiti vašoj Svetosti i Katoličkoj crkvi da brani i promiče temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva. To su bitni putokazi u svijetu koji je suočen s brojnim izazovima i koji prolazi kroz duboke promjene. Uvjereni smo da će vaša Svetost nastaviti odlučno i snažno posao vaših prethodnika približavanjem svih ljudi svijeta i religija', kaže se u zajedničkoj čestitci koju su novoizabranom papi Franji uputili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

Ukupno 115 kardinala u srijedu predvečer izabralo je nasljednika Benedikta XVI. i 266. papu u povijesti Katoličke crkve dvotrećinskom potporom, odnosno, u ovom slučaju, s najmanje 77 glasova. Nakon što je prihvatio izbor, novi poglavar Katoličke crkve je upitan kojim će se imenom zvati a nedugo potom je otišao u 'sobu suza', malu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, u kojoj se odjenuo u papinsku reverendu i pripremio se za izlazak na balkon bazilike svetog Petra.

U odvojenom priopćenju novom papi čestitao je i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

'Papa nudi vodstvo, nadahnuće i nadu stotinama milijuna vjernika diljem svijeta. Izbor pape koji dolazi izvan Europe ohrabrujući je znak. Novi zamah je potreban kako bi se oživjele temeljne vrijednosti koje su u temelju kršćanstva poput solidarnosti, mira među narodima i ljudima, tolerancije i potpore najslabijima i najsiromašnijima. Te vrijednosti potrebnije su nego ikad u svijetu koji je obuzet spiralom materijalizma i nejednakosti', navodi se u čestitci Martina Schulza, koji ističe da se 'Rimokatolička crkva suočava s brojnim i važnim izazovima'.