ZATVORENA BIRALIŠTA

Hrestak i Maras u drugom krugu izbora za šefa zagrebačkog SDP-a

11.06.2018 u 07:02

Bionic
Reading

Denis Hrestak i Gordan Maras ušli su u drugi krug izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a, izvijestio je u nedjelju navečer predsjednik stranačke Gradske izborne komisije Ivan Lešković. Drugi krug izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a održava se u iduću nedjelju, 17. lipnja

Hrestak je osvojio 670 (38,77 posto), a Maras 485 glasa (28,07 posto) SDP-ova članstva. Iza njih plasirali su se Aleksandra Kolarić s 385 glasova (22,28 posto), Alen Čičak sa 161 (9,32 posto) i Rade Nesvanulica sa šest glasova (0,35 posto).

Na izbore u Zagrebu u 17 mjesnih odbora izašlo je 68,33 posto, odnosno, nešto više od 1728 članova SDP-a, s obzirom na to da je od ukupno 5500 članova u Zagrebu pravo glasa imalo njih 2529.

Prvoplasirani Denis Hrestak, koji slovi za favorita predsjednika SDP-a Davora Bernardića, nakon što su neslužbeno prebrojani svi rezultati zahvalio je "svim članicama i članovima koji su izašli na izbore, a posebno svima onima koji su glasali za bolji SDP". "Nadam se da će u drugom krugu izlaznost biti veća. Kandidirao sam se s dva cilja. Prvi je smiriti i ujediniti stranku, a drugi je osvojiti vlast u gradu Zagrebu i mislim da smo danas korak bliže tim ciljevima", uvjeren je Hrestak.

"Tokom dana nazvao me protukandidat Alen Čičak i poželio mi sreću na izborima i rekao da štogod se danas dogodilo da ćemo nastaviti zajedno raditi na boljitku SDP-a. Vjerujem da je kolega Čičak nazvao i druge kandidate, to je bila jako lijepa gesta i upravo to pokazuje da je od danas SDP ujedinjeniji, čvršći, jedinstveniji nego što je bio do sada. Na taj način uspjet ćemo pobijediti u gradu Zagrebu, promijeniti neprihvatljivi način vladanja i za građane Zagreba i za vrijednosti SDP-a. U drugom krugu računam na glasove članica i članova SDP-a, čestitam protukandidatu, a ljudi će sami procijeniti čiji je program bolji i na osnovu toga glasati", poručio je pobjednik prvog kruga.

Za Gordana Marasa, koji je ušao u drugi krug, "rezultati su očekivani", a sebe smatra pobjednikom. "Ja sam, u biti, pobjednik prvog kruga zbog toga što rezultat koji je ostvario kandidat kontinuiteta sami procijenite koliko je realan. Ja sam pobijedio u prvom krugu i drago mi je da je članstvo odlučilo da želi drugačiji, bolji SDP i da se isplati boriti za SDP srcem i energiju, znanje i iskustvo uložiti u SDP jer građani Hrvatske i Zagreba zaslužuju bolji SDP", poručuje.

  • +8
Izbori za predsjednika zagrebačkog SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

"Drago mi je da su SDP-ovke i SDP-ovci odlučili da neće prihvatiti nametanje jednog kandidata nego da ćemo ići u drugi krug i da je ono što građani misle, da se promjena u SDP-u Grada Zagreba mora dogoditi, nužna. Velika većina članstva odlučila se za promjenu. Kandidat kontinuiteta nije dobio ni približno glasova koje je mislio da će dobiti i s te strane sam ponosan na članice i članove SDP-a jer se pokazalo da se isplati raditi i boriti za SDP jer građani zaslužuju bolji SDP i u Zagrebu i u Hrvatskoj", ocijenio je Maras.

Aleksandra Kolarić čestitala je dvojici kandidata koji su ušli u drugi krug i zahvalila svakoj članici i članu SDP-a koji su glasali za nju. "Čestitam posebno i svima onima koji su kandidati promjene, a ušli su u Gradski odbor i Predsjedništvo, nadam se da će ih biti više. Što se tiče same kampanje, zahvalna sam svom timu jer su u teškim uvjetima odradili lavovsku kampanju", ocijenila je Kolarić.

"Pozivam sve da izađu na izbore u drugom krugu, jer je u prvom krugu odaziv bio osrednji, žao mi je da nije bio veći. Pozivam 2500 članica i članova SDP-a da glasaju za onog kandidata za kojeg smatraju da može vjerodostojno dignuti socijaldemokraciju u Zagrebu i u našem društvu na noge", apelirala je. Nije, međutim, htjela odgovoriti na pitanje koji od dvojice kandidata u drugom krugu bi to mogao učiniti.

Zagrebački SDP-ovci u nedjelju su, osim predsjednika, birali i članove Predsjedništva, od kojih četvero s najviše glasova postaju potpredsjednici te članove Gradskog odbora.