JUGO ĆE KAŽE VAKULA

Čeka nas tjedan s iznadprosječnim temperaturama

01.11.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Premda će vrijeme tijekom vikenda još diljem Hrvatske biti stabilno i suho, neće posvuda biti i sunčano, a ni iznadprosječno toplo kao tijekom prošlogodišnjeg blagdana Svih svetih i Dušnog dana. U prometu je i nuždan oprez zbog mjestimične magle i slabog mraza

Na Jadranu će biti sunčano, većinom čak i vedro, uz uglavnom slab vjetar te najnižu temperaturu zraka od 8 do 13, a najvišu između 17 i 22 °C.

I u kopnenom će području biti sunčanog vremena, ali nakon česte jutarnje magle i niskih oblaka. Najniža temperatura zraka bit će uglavnom od -1 do 4, pri čemu je mjestimice moguć i slab mraz, a najviša poslijepodnevna između 9 i 14 °C, u nedjelju ponegdje i do 16.

Listopad – nije k'o nikad, ali...

... iako je imao kojekakvih rekorda, i u temperaturi zraka, i u oborini. U nekim danima, osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj između 10. i 20. listopada, najviša dnevna temperatura zraka na nekim je meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) bila kao nikada do sada na te dane u povijesti mjerenja, a podjednaki se rekord dogodio sredinom mjeseca i mjestimice u Dalmaciji s najnižom dnevnom temperaturom zraka.

Srećom, srednja mjesečna temperatura zraka, kao ni ukupna mjesečna količina oborine nisu rekordne. Ali iznadprosječno je toplo bilo posvuda. Štoviše, i u odnosu na klimatološke srednjake iz razdoblja 1961.-1990., a i iz 1981.-2010. godine kolege klimatolozi DHMZ-a, nakon analize podataka sa svih postaja, gotovo sigurno će zaključiti kako je listopad u većini Hrvatske bio topao i vrlo topao. Najbliže uobičajenoj srednjoj listopadskoj temperaturi samo je ponegdje na Jadranu, posebice u Dubrovniku.

S oborinom će klimatološke ocjene mjeseca biti raznolikije – od sušnog, pa i vrlo sušnog na većini Jadrana, do kišnog, mjestimice i vrlo kišnog u sjevernim krajevima unutrašnjosti.

Sljedeći tjedan – južina

U sljedećem će tjednu stanje s kišom biti suprotno – na Jadranu i u područjima uz njega bit će kišovitije nego u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a srednja tjedna temperatura posvuda će biti viša od prosječne za početak studenoga.