AFERA MERCATOR

Čehok samo niže optužnice

30.01.2013 u 16:26

Bionic
Reading

Optužno vijeće Općinskog suda u Koprivnici potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka te bivšeg direktora tvrtke Parkovi Miljenka Ptičeka u aferi Mercator

Sumnjiči ih se da su, vezano uz spornu zamjenu zemljišta između Parkova i Grada Varaždina 'tešku' 4,5 milijuna kuna, sklopili štetni ugovor. Čehoka se tereti da je kao gradonačelnik Varaždina sklopio ugovor za koji je znao da je štetan za Grad Varaždin, dok se Ptičeka tereti da ga je poticao na to, piše eVaraždin

Optužnica se odnosi na sumnjivu zamjenu zemljišta između Grada Varaždina i tvrtke Parkovi iz 2006. godine kojom je Grad Varaždin oštećen za oko 4,5 milijuna kuna.

Kako stoji u optužnici, Čehok je kao gradonačelnik, na traženje direktora Parkova, 1. ožujka 2006. godine potpisao ugovor o zamjeni nekretnina kojim Grad Varaždin Parkovima predaje u vlasništvo zemljište tržišne vrijednosti oko 4,5 milijuna kuna, dok se istovremeno zauzvrat Parkovi, kao nositelj prava korištenja, odriču zakonskog prava unošenja u temeljni kapital društva i stjecanja vlasništva na jednom drugom zemljištu u korist Grada Varaždina.


Sporno je međutim to što su Parkovi Gradu Varaždinu u zamjenu dali zemljište koje je zapravo trebalo biti vlasništvo Grada Varaždina!

Čehok je po ocjeni DORH-a to znao budući da je mjesec i pol prije potpisivanja ugovora o zamjeni nekretnina s Parkovima na Općinskom sudu u Varaždinu već podnio prijedlog za otpis te nekretnine i uknjižbu prava vlasništva na Grad Varaždin protiv Parkova.

Ivan Čehok je u ovim trenucima u pritvoru u zagrebačkom zatvoru Remetinec budući da je uhićen zbog sumnje da je, zajedno sa svojim bivšim zamjenikom Zlatkom Horvatom, pogodovao poduzetniku Miroslavu Buniću. Bunić i Horvat su također pritvoreni.