marija bubaš

Capakova zamjenica objasnila kako se trebaju ponašati astmatičari i drugi kronični bolesnici

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 26.10.2020 19:52
  • Objavljeno 26.10.2020 u 19:44
Marija Bubaš

Marija Bubaš

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Za sada bolnički sustav prima i pruža zdravstvenu skrb i nema razloga za zabrinutost, ali bolnice se ipak pune', kaže Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)

'Austrija prati jedan rastući trend broja slučajeva, to je nekakva sitacija koju su oni procijenili zabrinjavajućom. Naši trendovi su slični, i čim imamo veći broj zaraženih naravno da možemo očekivati da će određeni postotak razviti težu kliničku sliku.', komentirala je za RTL Danas pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

Osvrčući se na rekordne brojeve novih slučajeva u Zagrebu, rekla je kako je to najveći grad i najveća gustoća naseljenosti pa 'nije čudno da vidimo veći broj slučajeva'.

'Edukacija je osnovni temelj svega, podloga za postupanje i mislim da će mjere donešene na nacionalnoj razini pomoći da se sitacija u Zagrebu stabilizira. Ali vidjeli smo da svaki lokalni stožer može donositi strože mjere, tako da prepušutam lokalnom stožeru da kaže što misli', rekla je Bubaš.

Istaknula je kako u Hrvatskoj ima 26 testnih centara te da se taj broj povećava.

'Svaki testni centar skrbi da ima dovoljno materijala za provođenje testiranja. Tu su naravno i ljudski resursi koji su ograničeni, ali se radi na tome da se pomogne da se neki poslovni prenesu na druge tako da stručnjaci mogu raditi posao gdje ne mogu biti zamijenjeni. Možemo napraviti 10.000 testova dnevno, ali testiranje se treba provoditi u optimalnom opsegu', poručila je.

Za one koji čekaju rezultate testova rekla je da se trebaju ponašati odgovorno, znaju zašto su bili testirani.

'Ako sumnjaju da su zaraženi virsuom, trebaju biti kod kuće i ponašati se kao da jesu zaraženi. Izlaziti van samo u nužnim okolnostima da može funkcionirati domaćinstvo, nositi masku, distancirati se od drugih i svesti kontakte s drugima na minimum', izjavila je Bubaš.

Osvrnuvši se na slučaj preminule maturantice, iskazala je sućut obitelji i dala preporuke za astmatičare.

'Što se tiče oboljelih od astme i drugih kroničnih bolesti ako nemaju akutizacije tegoba, trebaju se pridržavati mjera i ne sustezati se od sudjelovanja u normalnim životnim okolnostima, ali izbjegavati okupljanja', rekla je Bubaš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!