BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Jeleč: Djeca prenose bolest, vrlo brzo morat ćemo tražiti opciju online nastave u Zagrebu

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 26.10.2020 13:48
  • Objavljeno 26.10.2020 u 08:40
Vjekoslav Jeleč

Vjekoslav Jeleč

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako su nove mjere protiv pandemije zaraze koronavirusom napravljene u skladu sa situacijom koja je trenutačno u Hrvatskoj te bi trebale pokazati rezultate. Dodala je da sve ovisi o ljudima i njihovoj dobroj volji

Bubaš je naglasila kako Nacionalni stožer civilne zaštite prati mjere i u drugim državama te se pokazuje da svi razmišljaju na istom tragu.

- Meni je čudno da ne možemo učiti iz tuđih iskustava. Da vidimo kako su se drugi prilagodili uvjetima u kojima su se našli. Voljela bih kada bismo se mogli svi zajedno pridržavati tih mjera i raditi na tome da brojevi budu manji, naglasila je Bubaš za HRT. Poručila je kako je veća vjerojatnost da se u zimskim danima zaraza više širi jer se nalazimo u zatvorenim prostorima te treba paziti kako virus ne bi prenijeli na starije članove obitelji. Kazala je da je specifičnost Hrvatske jer tri generacije žive pod istim krovom.

- Svatko od nas treba promisliti što može učiniti da bi zaštitio svoje bližnje. Štiteći tako svoje članove obitelji, radimo dobro za sve nas. Tako će biti manje hospitaliziranih, te manje ljudi na respiratoru. Očekivati je onda da biti će i manje umrlih, poručila je Bubaš.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je kako je Zagreb urbana sredina te svi putevi vode prema njemu. Takva situacija s migracijama ne vodi dobroj epidemiološkoj situaciji. Poručio je kako sustav čini sve što treba, ali sve ovisi o samim pojedincima koji "igraju" presudnu ulogu. Rekao je kako COVID-19 ima dugu inkubaciju i u tih pet dana se zarazi veliki broj osoba. Jeleč je dodao kako su čak i COVID redari ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama, nitko nema masku, što se vidi po 'filmićima koje stalno dobivamo'. Dodao je kako je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

- Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu, te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo. Brojevi nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav, poručio je. Jeleč je istaknuo da Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" od danas ima novi način naručivanja za testiranje.

  • +2

Zagreb: Gužve u prometu zbog testiranja na Covid

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

- To je pokušaj da kroz disperziju na terenu i kroz produženje radnog vremena u sinergiji rješavamo problem, ali bojim se da uz kapacitete zbrinjavanje bolesnih, ljudski potencijal će slabiti, dodao je.

Govoreći o školama, rekao je da se boji kako će se, s obzirom na brojeve novozaraženih, vrlo brzo morati ići na C opciju - što znači, online nastavu.

'Imamo samo dvije osnovne i šest srednjih škola trenutno u nastavi na daljinu. Djeca možda imunološki daleko bolje podnose Covid od vulnerabilnih skupina i starijih osoba, ali su prenosioci bolesti i sasvim sigurno to je veliki problem. Mislim da ćemo vrlo brzo morati tražiti opciju... situacija se mijenja iz dana u dan. Ta procjena nije jednostavna, ekspertne grupe svakodnevno se savjetuju', rekao je Jeleč.

Novinarka Radio Slovenije Špela Novak rekla je kako se od sutra uvode nove strože mjere te da od sutra u Sloveniji nema više kretanja izvan općina prebivališta. Već je uveden i policijski sat, a sve više se i radi od kuće. Dodala je kako su škole zatvorene i nastava ide online.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!