O IZBORIMA I RADU NEDJELJOM

Novosti iz stožera: Od ponedjeljka brodovi na otoke voze redovno, za vikend nema obraćanja medijima

15.05.2020 u 14:16

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj dijagnosticirana je jedna novooboljela osoba, ukupno ih je 2222. Nažalost, preminula je jedna ženska osoba u KBC Split, rođena 1923. godine, bila je korisnica usluga Doma za starije osobe u Makarskoj. Na respiratoru je osam bolesnika, a ukupno je oporavljenih 1869 osoba, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da se od 18. svibnja ukidaju ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, omogućava se uspostavljanje redovnog voznog reda. Stavljene su izvan snage odluke o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Oilib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka, te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), izvijestio je da je novooboljela osoba kontakt osobe koja radi u Domu za starije u Koprivničko-križevačkoj županiji. Podsjetimo, lokalni Stožer civilne zaštite ranije danas je izvijestio kako nije bilo novooboljelih od koronavirusa na području te županije.

  • +10
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjić

Rekao je da za proglašavanje kraja epidemije HZJZ treba dati prijedlog ministru zdravstva, a odluku donosi Vlada.

'To je jedna epidemiološka procjena koja se bazira na težini, opasnosti od bolesti, na transmisiji bolesti u pučanstvu, na opasnosti ponovnog dolaska u RH i na temelju broja oboljelih', kazao je Capak, na dajući niti naslutiti kada bi se to moglo dogoditi u Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje kako će se provesti izbori Capak je rekao da je to pitanje za Državno izborno povjerenstvo, a ne za Nacionalni stožer civilne zaštite. Kad Stožer dobije to pitanje od DIP-a, onda će se Stožer dogovoriti o prijedlozima, rekao je Capak.

'Kada DIP uputi zahtjev epidemiološkoj struci da napravi okvir, mi ćemo napraviti okvir najbolje kako znamo, sukladno našem znanju i vještinama', rekao je Capak.

Međutim, razmišlja li se već sada o mjerama za provedbu izbora?

Capak napominje da ne zna točno što će DIP tražiti. 'Molim vas da pričekamo taj upit i onog časa kad bude poznato što se od nas točno traži mi ćemo javnosti objaviti sve detalje', dodao je.

Na pitanje je li bolje održati izbore u lipnju, nego u srpnju kad bi moglo doći više turista, ponovio je da to nije na epidemiološkoj struci da odredi.

  • +7
Dezinfekcija aviona Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Što se tiče zrakoplova iz Frankfurta, dio putnika se požalio da nije bio osiguran dovoljan fizički razmak. Ima li odgovornosti poslovanja tvrtke?

'To je pitanje za tvrtku, mi smo dali vrlo precizne upute, oni su tada imali propisane svoje standarne operativne postupke. Jesu li se oni toga držali, mi nismo nadzorno tijelo, to trebate pitati operatera', dodaje ravnatelj HZJZ-a. Ukupno 13 osoba s toga leta je oboljelo, devet su radnici, a četiri su putnici u zrakoplovu ili njihovi kontakti. 

Je li razmak u zrakoplovima preporuka ili obveza, glasilo je sljedeće pitanje?

'Mi nismo propisivali obvezu nošenja maski, a naši rezultati dokazuju da smo u tome uspjeli. Senzibizirali smo javnost, a građani su preuzeli tu obvezu na sebe', odgovorio je Capak. Nije želio odgovoriti jesu li zaraženi piloti na letu 2. svibnja, 'zbog GDPR-a i čuvanja identiteta osoba'.

Na pitanje hoće li se vratiti rad nedjeljom, jer trgovci kažu da se zbog nerada nedjeljom radi puno veći pritisak na ostale dane, pa i rekordni petak, Capak je odgovorio da nije siguran da bi to rasteretilo petak.

'Nisam siguran da bi puštanje rada nedjeljom toliko rasteretili petak i subotu, nisam siguran da bi nam to dalo odgovarajući epidemiološki balans', kazao je Capak.

Na politički dio pitanja - HUP upozorava na moguća otpuštanja radnika, hoće li se Vlada smatrati odgovornom kada se to i dogodi - odgovorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

'Ukoliko resorno Ministarstvo gospodarstva bude pitalo Stožer, onda će dobiti odgovor', kazao je Božinović.

Virus ugiba na 56 stupnjeva

Ima li posebnih propisa za primjerice hotelske praonice rublja?

'Nema posebnih uputa, ali smatramo da ako se obavlja uz mjere zaštite da tu nema problema. Virus ugiba na 56 stupnjeva, a osjetljiv je na dezificijense i deterdžente', rekao je Capak.

Nadalje, u relaksaciji mjera razmatra se i mogućnost da se dijalizirani pacijenti vrate natrag u domove za starije i nemoćne osobe. 'Zamolili smo Ministarstvo za demografiju da iskomuniciraju s ravnateljima da se pripremi sve da bi se te osobe bez rizika vratile natrag u domove', kazao je Capak.

Osoba koja je dogovarala povratak radnika Đure Đakovića kombijem je 'iskusan epidemiolog', a dogovoreno je da osobe koje imaju simptome ostanu u Švedskoj dok se njihovo stanje ne riješi. 'Dočekat će ih se na granici, uzeti bris i propisati mjere', rekao je.

Davor Božinović najavio je da zbog povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj Nacionalni stožer više neće izdavati javna priopćenja tijekom vikenda. Precizirao je da je iduća konferencija za medije u ponedjeljak u 14 sati i da će Stožer preko vikenda izdavati priopćenja s najnovijim podacima vezano za eventualno novi broj oboljelih.