istraga u tijeku

Capak otkrio da temperaturu imaju i korisnici još jednog kata Doma za starije i nemoćne u Splitu i da se za njih čekaju nalazi

08.04.2020 u 22:54

Bionic
Reading

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je da u Domu za starije osobe u Splitu osim štićenika s drugog kata koji su prebačeni u bolnicu na Križinama na još jednom katu ima štićenika s temperaturom kojima je uzet bris i čeka se nalaz

Naveo je da je cijeli splitski slučaj još uvijek predmet istrage i ispitivanja epidemipologa na terenu koji trebaju utvrditi što se dogodilo.

'To će se ustanoviti epidemiološkim intervjuom i dati ocjena. Prva informacija je bila da je samo jedan kat u opasnosti i da njih oko 20 ima temperaturu, ali postoje i na još jednom katu štićenici s temperaturom, uzet im je bris i napravljena je dijagnostika pa ćemo nakon nje znati više, nadamo se da su negativni. Osoblje koje je završilo smjenu u nedjelju, ima pozitivnih, njih četvero. Oni koji su ovaj tjedan preuzeli smjenu, nemaju simptome. U ovom trenutku je jako teško provjeriti da se zvalo epidemiologe, a i oni su rekli da je temperatura blaga pa neka se prati i kasnije nazove, no nitko nije zvao', rekao je Capak u RTL Direktu pa se osvrnuo na to tko je odgovoran:

"Mi epidemiolozi nismo tu da bismo sudili, kad ćemo imati sve informacije, reći ćemo kakvo je stanje, a ostali neka donose sudove."

Pitanje je kako će Hrvatska spriječiti da joj se ne dogode slučajevi iz Italija, Španjolske ili Francuske.

"Kao što znate, prije desetak dana napravili smo nove upute za starije osobe u Domovima. Osjetili smo potrebu pojačati neke mjere i sad već razmatramo još strože mjere. Predložit ćemo načine kako će se provoditi", istaknuo je Capak.

Naveo je da će testiranje u Domovima će biti raširenije, ali i testiranje u cijelosti, što ispočetka nije bio slučaj.

"Propisat ćemo stroga pravila, koja smo imali i prije kroz kontrolu onih koji su bili u Domovima. Ali, još ćemo propisati tko će se testirati, no bit će ih više. Istina jest da smo prije testirali samo teške slučajeve, a potom smo to promijenili. Testiramo puno šire, zdravstvene djelatnike na povratku na posao nakon samoizolacije. Radili smo i kontakte onih koji su imali puno sekundarnih kontakata, kako se oni ne bi brinuli. I čitav niz kontakata, gdje je bilo potrebno. To su naši kriteriji i širimo ih. Svakako, povećali smo broj testova, oko 600-700 dnevno ih provodimo', kazao je Capak.

Spomenuo je da će sve biti u redu 1. lipnja, ali potom se korigirao. Naravno, teško je prognozirati kad će cijela ova kriza završiti.

"Više puta smo naglasili da je kritično sljedećih nekoliko tjedana i ako uspijemo smanjiti kontakte, taj "bazen", pa ako ćemo imati duže vrijeme ravnu krivulju ili njen pad, razmatrat ćemo o blažim mjerama. Ali, govoriti kad će sve završiti se ne može", izjavio je Capak i osvrnuo se kraju na sami Uskrs i to koliko je opasna činjenica da ga Hrvati žele prisnije proslaviti no što bi sad bilo preporučljivo:

"Nije vrijeme za putovanja i dolaske u Hrvatsku, time štitimo sebe i svoje drage. Važno je ostati u domovima, u krugu najuže obitelji, s kojom živimo. Neka na taj način provedemo Uskrs."