druga doza neupitna

Capak o problemima u isporuci: Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja Pfizerovim cjepivom

22.01.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izrazio je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva Hrvatskoj, s obzirom na ono što je ispregovarano i potpisano, ali i činjenicom da su isprva dolazile veće količine a sad dolaze manje što predstavlja novi problem

'Moderna nas je jučer obavjestila da će kasniti s isporukom tjedan dana i da će nam smanjiti doze', kazao je Capak dodavši da se sada mora restruktirati plan cijepljenja.

'Nemamo Pfizerova cjepiva za nova cijepljenja već ćemo sada sve morati čuvati za docijepljivanje', kazao je Capak dodavši da bi Modernino cjepivo, 11.000 doza, trebalo bi doći početkom veljače.

Poručio je da su količine cjepiva koje sad dolaze 'daleko ispod onoga što smo ispregovarali i još nam se dodatno otežava time što su nam se dale u početku veće količine, pa ih nam se sad smanjilo'.

'Uspjet ćemo sigurno cijepiti i drugom dozom, ali ćemo morati obustaviti nova cijepljenja', rekao je Capak.

Kroz individualne kontakte s dužnosnicima Europske komisije i s proizvođačima tražimo svoja prava, rekao je Capak, no zasad je to ostalo samo na pokušajima.

  • +16
Cijepljenje članova Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

'Sad smo u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, sad Pfizerovo cjepivo čuvamo isključivo za drugu dozu i čekamo polovicu veljače da dobijemo neke veće količine. Moderna nam je obećala da će nam u tjednu iza prvoga isporučiti ono što su nam obećali, a mi se samo možemo nadati', rekao je Capak.

Što se tiče AstraZenece, vjerojatno će se registrirati 29. siječnja, a vrlo brzo nakon toga će uslijediti distribucija. Europska unija trenutno radi raspodjelu po zemljama članicama.

'Mi smo spremni za brže cijepljenje, ali trenutno cjepiva nemamo. Ako nam AstraZeneca isporuči veće količine, onda bi mogli brže cijepiti i onda skupa s ostalim dozama koje su nam obećane možemo imati veliku procijepljenost do ljeta', rekao je Capak.

  • +9
Cijepljenje zdravstvenih djelatnika u bolnici Dr. Fran Mihaljević Izvor: HINA / POOL / CROPIX / Autor: Edvard Susak

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Alemka Markotić, također se oglasila o distribuciji cjepiva, poručivši da nije sve samo politika.

'Zaštićeni smo kroz EU na neki način da se ne događaju te situacije. Obzirom da sam radila skoro desetak godina u Imunološkom zavodu na kontroli cjepiva i interferona, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se za cjelokupno stanovništvo proizvede cjepivo. To su zahtjevni poslovi gdje u niz segmenata u proizvodnji morate kontrolirati cjepivo i to su skupe kontrole. Ako u proizvodnji nešto od brojnih kontrola koje se prate za svako cjepivo i moraju biti uredne, ako se bilo što mora ponavljati ili nešto nije u redu treba dodatnog vremena. Ne postoji niti jedan proizvođač kojemu su sve serije završene i da se nešto ne mora ponavljati. To su problemi s kojima se susreću proizvođači i to može biti jedan od razloga zašto će povremeno isporuke cjepiva doći kasnije nego je planirano', kazala je Markotić.