POTPISAN PROTOKOL

Srbija postaje proizvođač cjepiva Sputnik V, moguća distrubucija po jugoistočnoj Europi

21.01.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posjetio je proizvodne kapacitete Generiuma, najvećeg ruskog proizvođača cjepiva Sputnik V, nakon čega je poručio da su započeli služben razgovori o proizvodnji tog cjepiva u Srbiji

Popović je, sa stručnjacima iz Instituta za virusologiju, cjepiva i serume 'Torlak' i Ministarstva zdravlja, održao sastanak s direktorom Generiuma, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost da transferira tehnologiju i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruskog cjepiva protiv koronavirusa u Srbiji.

Popović je istaknuo da je to još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, ali i dokaz ogromnog autoriteta i poštovanja koje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji.

'Zahvaljujući predsjedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se rusko cjepivo Sputnik proizvodi u Srbiji i s najviše razine ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako uspostaviti proizvodnju tog cjepiva u Srbiji u najkraćem mogućem roku', rekao je Popović, navodi se u priopćenju Ministarstva za inovacije.

Ministar je istaknuo da se u ovom trenutku cjepivo Sputnik, izvan Rusije, proizvode jedino u Kazahstanu.

'Ne treba posebno napominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruskog cjepiva u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ovog cjepiva na Balkanu i u jugoistočnoj Europi', rekao je Popović.

  • +5
Masovno cijepljenje pripadnika Vojske Srbije kineskim cjepivom Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Istaknuo je da je s organizacijom Generium potpisan protokol kojim su definirani daljnji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje cjepiva u Srbiji, prenosi Tanjug.

Vera Stoiljković, v.d. direktorica Instituta 'Torlak', poručila je da im tehnologija i okruženje u kojem se proizvodi cjepivo Sputnik nije nepoznato.

'Uvjerena sam da bi Institut, uz podršku državnog vrha, zajedno s ruskim stručnjacima mogao veoma brzo uspostaviti proizvodnju ovog cjepiva u Srbiji', istaknula je Stoiljković.