presica stožera

Šest oboljelih, jedna preminula osoba u protekla 24 sata; Božinović objavio da se vraćaju autoškole i ukida karantena za vozače

07.05.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije u četvrtak objavio je da je u Hrvatskoj šest novih osoba zaraženo koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Ukupno je u Hrvatskoj 2125 osoba oboljelo od te bolesti

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević kazala je da se 195 osoba nalazi na bolničkom liječenju, a 13 je osoba na respiratoru. Ukupan broj preminulih u Hrvatskoj nakon što je preminula osoba u Zaraznoj bolnici u Zagrebu sada je 86. 'Preminula je bila 1949. godište s nizom kroničnih bolesti', kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će uskoro biti dozvoljen rad autoškola, a stavlja se izvan snage i obavezna karantena za vozače kamiona.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je govoreći o situaciji na Braču kazao da je uzeto četrdesetak brisova iz predostrožnosti. Zaraženi je premješten u dom za starije na Braču. 'Naravno, u izolaciji su oni koji trebaju biti. Smatram da je situacija pod kontrolom', istaknuo je.

Na dodatno pitanje pojasnio je da je inicijalni pacijent ležao u bolnici u Splitu i pretpostavljaju da se tamo zarazio. 'Osoba koja je jučer bila pozitivna nije odlazila s Brača. Postoji još jedna sumnja, a nalaz ćemo znati za nekoliko sati', naveo je.

Govoreći o ugostiteljskim objektima, Krunoslav Capak kazao je da je donesena odluka da se dopusti rad i objektima koji nemaju terasu, ali je određena distanca koja će biti potrebna biti između posjetitelja. Istaknuo je da su propisali stroge mjere koje se tiču higijene i dezinfekcije nakon svakog gosta i da tu nema nikakvih spornih elemenata. Dodao je i kako će objekti koji imaju terasu također moći raditi u zatvorenom dijelu.

Ministar Božinović kazao je odgovarajući na pitanje o e-propusnicama da je za promjenu potrebna povoljna epidemiološka situacija, kao što je sada. 'Bude li situacija i dalje povoljna, moguće je potpuno ukidanje e-propusnica', poručio je Božinović.