BLAGI OPTIMIZAM

Capak i Pavić Šimetin otkrili kada će se iscrpiti peti val - ako sve ostane na omikronu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 29.01.2022 23:50
  • Objavljeno 29.01.2022 u 23:35
Ivana Pavić Šimetin i Krunoslav Capak

Ivana Pavić Šimetin i Krunoslav Capak

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ako sve ostane na omikronu, situacija će se vrlo brzo početi smirivati, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o situaciji s koronavirusom. O epidemiološkoj situaciji je govorila i Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin, gostujući na RTL-u

Capak je rekao kako bi volio da pandemija ide prema kraju, ali da je virus nestašan po pitanju mutacija i da se može dogoditi da se pojavi nova mutacija, kao što se na silaznom kraku četvrtog vala pojavio omikron.

- Takva situacija je uvijek moguća. Međutim, ako sve ostane na omikronu, teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru, rekao je Capak.

Capak je rekao da će početkom sljedećeg tjedna objaviti preporuke HZJZ-a koje će karantenu smanjiti na sedam dana.

- Mislimo da imamo i znanstvenu potvrdu, a s druge strane, društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba i s velikim brojevima osoba u izolaciji, pa moramo i to, naravno, imati u vidu, ali osnovno je to što imamo znanstvenih dokaza da možemo i smijemo skratiti karantenu i izolaciju. U tom smjeru idemo, poručio je Capak.

Brzi antigenski testovi kao dokaz preboljenja

Capak je između ostalog istaknuo kako se u Hrvatskoj priznaje i brzi antigenski test za dokaz preboljenja, što za sada u Europi nije slučaj, ali da je Hrvatska već nekoliko puta pismeno reagirala prema Europskoj komisiji da se dozvoli da se i preboljenje dokazuje brzim antigenskim testom.

  • +11
  • +8

Testiranje na covid/koronavirus u Šibeniku

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

- Imamo naznake, jako puno zemalja pridružilo nam se u tome i mislim da je zadnji razgovor o tome na Health Security Committeeju bio da je 18 zemalja EU-a za to da se priznaju brzi antigenski testovi, ostali nisu. I mislimo da će to sada ići u tom smjeru i da će se priznati brzi antigenski testovi za dokaz preboljenja. Samo će se oni kućni testovi trebati potvrditi brzim antigenskim testom u sustavu zdravstva i priznat će se kao preboljenje, rekao je Capak.

Skraćeno trajanje COVID potvrda Capak je rekao da je EU skratio važenje COVID potvrda kod cijepljenja na 270 dana, što se će odnositi na one koji putuju u inozemstvo, dok je za booster to 365 dana.

- Odnosno, to je sad praktično neograničeno jer još ne znamo koliko će booster trajati, ali mora postojati neka brojka, pa se piše 365 dana, rekao je Capak. - Oni koji su boosterirani, njima je 365 dana, to je samo ograničenje iz administrativnih razloga. Za sada još ne znamo koliko će trajati, poručio je.

  • +10
  • +7

Cijepljenje na Velesajmu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

- Što se tiče nacionalnog sustava, mi i dalje priznajemo i preboljenje i cijepljenje. Sve ostaje isto, istaknuo je.

Pavić Šimetin za RTL: Za dva tjedna to bi trebalo biti to

Ivana Pavić Šimetin komentirala je za RTL datum objave nove preporuka.

"Možemo ih očekivati oko prvog veljače, možda 2. veljače. U ponedjeljak moramo sve detaljno dogovoriti i pregledati iskustva drugih zemalja i kako Europski centar za kontrolu bolesti preporuči. U utorak ili srijedu možemo imati završnu verziju", kazala je Pavić Šimetin.

"Sve naše preporuke koje vrijedno pišemo vrijede od tog trenutka kada ih objavimo pa će tako i ta da se izolacija skrati na pet dana", dodala je.

Komentirala je vrhunac petog vala.

"Nama je uzlazni trend 2. i 3. vala trajao deset tjedana, 4. vala 14 tjedana. Sada je već peti tjedan uzlaznog trenda petog vala. S obzirom na veću zaraznost i činjenicu da u svakom trenutku prilični udio naše populacije pozitivan to može biti čak i 10 posto ako gledamo na brzim antigenskim testovima je danas bilo 28 posto pozitivnih. Taj uzlazni trend može biti kraći u ovom valu nego što je bio u ostalim valovima. Pet tjedana je već iza nas, znači još nekakvih 10 dana, dva tjedna, možda koji tjedan više i to bi trebalo biti to", objasnila je Pavić Šimetin.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!