BRITANSKI SKALPEL

Cameron ukida 21,6 mlrd. eura državi blagostanja

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 21.10.2010 13:26
  • Objavljeno 21.10.2010 u 11:45
david cameron eu velika britanija

david cameron eu velika britanija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Koalicija konzervativaca i liberala Camerona i Clegga ukinut će pola milijuna radnih mjesta u javnom sektoru. Ministarstvima se smanjuje proračun u prosjeku za 19 posto

Ispunjavajući predizborna obećanja, vladajuća je koalicija u Velikoj Britaniji najavila rezanja u proračunu kakva se ne pamte.

Odlučni rezovi oštrim skalpelom konzervativne ekonomske politike, koju je predstavio ministar financija George Osborne, nužni su, rekao je premijer David Cameron, ako London u idućih pet godina želi smanjiti deficit sa 11 na 3 posto.

Osborne je u parlamentu dramatičnim tonom kazao da je to 'povijesni' dan za Britaniju jer se želi izbjeći pad u provaliju i potpuno urušavanje gospodarstva.

Do 2014. godine planira se ukinuti čak 500.000 radnih mjesta u javnom sektoru. Proračun za obranu smanjen je za osam posto, a do 2015. godine planira se ukinuti 42.000 radnih mjesta u ministarstvu obrane i oružanim snagama.

Kritičari upozoravaju da će mjere kojima se država blagostanja godišnje smanjuje s oko 19 milijardi funti (21,6 milijardi eura) dovesti i do masovnih otpuštanja u privatnom sektoru, gdje se predviđa gubitak između 400.000 i pola milijuna radnih mjesta.

Vođa laburista Ed Miliband je novinarima BBC-ja kazao da 'se vlada ovakvim odlukama opasno kocka s britanskom ekonomijom'.

Dodao je da sigurno postoji alternativa i da vlada mora učiniti sve da bi smanjila deficit, ali da pritom mora sačuvati radna mjesta u državi.

Nitko u Velikoj Britaniji, čak ni laburisti, ne dvoje da treba drastično smanjiti javni trošak. Rasprava se vodi oko toga dokud taj skalpel ili te ekonomske škare moraju rezati.

Martin Wolf, legendarni komentator Financial Timesa, dvoji oko rezultata ove političke i ekonomske akcije Cameronove vlade pa kaže: ako britanska ekonomija bude rasla prilično brzo unatoč povlačenju javnih ulaganja te ako privatni sektor prihvati sve nezaposlene, čak i iz vlastitog sektora, zatim ako porezna dobit ublaži mjere i sve to prije idućih izbora, George Osborne će biti proglašen genijem, financijskim i političkim. Ako ne, eto Milibanda na vlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi