zaoštrena retorika

Cameron: Britanska podrška Izraelu 'nije bezuvjetna'

07.04.2024 u 15:22

Bionic
Reading

Potpora Velike Britanije Izraelu ovisi o tome hoće li se Izrael pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, napisao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron u kolumni objavljenoj u nedjelju, nekoliko dana nakon što je u izraelskom zračnom napadu ubijeno sedam humanitarnih radnika, uključujući tri Britanca

"Naša potpora nije bezuvjetna", napisao je Cameron u The Sunday Timesu.

"Očekujemo da će se tako ponosna i uspješna demokracija pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, čak i kad je izazvana", dodao je.

Britanska vlada vjerni je saveznik Izraela od napada Hamasa na južni Izrael 7. listopada koji je pokrenuo izraelski rat za eliminaciju te militantne islamističke skupine. Ali Cameron je posljednjih mjeseci pooštrio izjave zbog strašne humanitarne situacije u palestinskoj enklavi.

Cameron je u nedjelju upozorio na opasnost od masovne gladi ako Izrael ne dopusti više pomoći.

U subotu je Velika Britanija objavila da će poslati mornarički brod za isporuku pomoći u sklopu međunarodnih napora.

Britanski premijer Rishi Sunak je u nedjelju povodom šest mjeseci od napada Hamasa na Izrael ponovio poziv Hamasu da oslobodi izraelske taoce i odmah prekine borbe.

"I dalje stojimo uz pravo Izraela da porazi prijetnju Hamasovih terorista, ali cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo je šokirano krvoprolićem i užasnuto ubojstvom hrabrih britanskih heroja koji su donosili hranu potrebitima", rekao je Sunak.

Pravni izazov

Britanska vlada također je pod pritiskom da objavi svoju najnoviju pravnu ocjenu o izraelskom vođenju rata u Gazi, što bi potencijalno moglo utjecati na britanski izvoz oružja.

Prošli tjedan tri bivša suca Vrhovnog suda pridružila su se apelu vladi da zaustavi prodaju oružja Izraelu koji je uputilo više od 600 pravnika. Potpisnici apela kažu da bi prodaja oružja mogla Veliku Britaniju učiniti suučesnikom u genocidu u Gazi.

  • +13
Razorena bolnica Al Šifa u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Velika Britanija je isporučila oružje vrijedno 42 milijuna funti Izraelu 2022. U prosincu je vlada odlučila da se taj izvoz treba nastaviti, ali da će biti pod nadzorom. Cameron je 8. ožujka rekao da će odluka biti donijeta u "narednim danima".

David Lammy, potencijalni ministar vanjskih poslova oporbene Laburističke stranke, pozvao je vladu da objavi sažetak najnovije pravne ocjene.

"Dosta sam zabrinut da su naše obveze u vezi s međunarodnim humanitarnim pravom i našim režimom izvoza i licenciranja, možda prekršene", rekao je za BBC.

Zamjenik premijera Oliver Dowden rekao je za Sky News da vlada to ne planira objaviti, ali je zanijekao da Izraelu daje "carte blanche".

"Naravno Izrael je odgovoran za greške i to velike greške te ih trebamo pozvati na odgovornost za to", rekao je Dowden.