GUŽVA IZA REŠETAKA

Čak pet tisuća Hrvata po zatvorima

16.09.2010 u 08:55

Bionic
Reading

U hrvatskim zatvorima trenutno je rekordnih pet tisuća zatvorenika, što je čak 40 posto više od predviđenih kapaciteta

Iako je problem viška zatvorenika s obzirom na kapacitet hrvatskih zatvora, koji je nešto manji od tri i pol tisuće, postojao i do 2005, od te godine za zatvorski sustav problemi rapidno rastu, piše Novi list. Zašto je u posljednjih pet godina došlo do takvog broja zatvorenika, nije jasno ni šefu Uprave za zatvorski sustav Branku Peranu.

'Godinu dana tek radim, ali mislim da se može kazati da postoji rast kriminaliteta, a treba se znati da je Hrvatska djelovala u ratnim i poratnim uvjetima dosta dugo. Moguće je da su se tada sudovi napokon u potpunosti sredili, pa da je to dovelo do naglog povećanja zatvorenika', kazao je Peran.

No problem pretrpanosti zatvora trebao bi dijelom biti riješen već krajem ove ili početkom sljedeće godine kada bit će otvoreno 420 mjesta u novom krilu Kaznionice u Glini. Nakon toga slijedi dogradnja zatvora u Zagrebu, a do 2016. trebala bi biti izgrađena nova kaznionica u Šibeniku.

No rasterećenje zatvorskom sustavu trebalo bi donijeti i uvođenje kućnog pritvora, rad za opće dobro i nadzor osuđenika na slobodi.