AMERIČKI VELEPOSLANIK MOON:

'Čak je i Afganistan bolji od BiH!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.09.2011 14:44
  • Objavljeno 23.09.2011 u 14:36
afganistan burka reklama

afganistan burka reklama

Izvor: Reuters / Autor: Ahmad Masood

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako je stajalište njegove vlade da ni jedna politička stranka u BiH ne može imati ekskluzivno pravo zastupanja interesa neke etničke skupine, kao i da uspostava trećeg entiteta ne bi predstavljala rješenje za probleme koje imaju Hrvati u BiH.

'Ni jedna politička stranka nema ekskluzivno pravo zastupati svoju etničku skupinu. To je demokracija. Svaka politička stranka mora se natjecati sa drugim strankama', izjavio je Patrick Moon u intervjuu što su ga u petak objavile banjalučke 'Nezavisne novine'.

Američki je veleposlanikm ovime neizravno kritizirao stajališta nekih od najjačih parlamentarnih stranaka u BiH, koje se već gotovo godinu dana ne mogu dogovoriti o uspostavi nove vladajuće većine pozivajući se pri tome na pravo zastupanja interesa cijelih naroda.

Na takvim pozicijama ostali su stranački čelnici HDZ BiH i HDZ 1990.Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) uoči novog kruga pregovora sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Strankom demokratske akcije (SDA) o uspostavi vlasti zakazanog za 26. rujna u Brčkom.

Dosadašnje oprezne izjave stranačkih čelnika daju naslutiti kako je i tada teško očekivati dogovor o uspostavi novoga vijeća ministara BiH.

Veleposlanik Moon je kazao kako stranački čelnici u BiH isuviše inzistiraju na ugroženosti Hrvata u toj zemlji odnosno ugroženosti Republike Srpske jer na taj način izbjegavaju baviti se gospodarskim pitanjima koja su pak od ključnog značenja.

Moon je istaknuo kako se čak i u Afganistanu više vodi računa o gospodarskim pitanjima nego u BiH.

Dodao je kako bi SAD poštovale svaki dogovor kojega se postigne untar BiH, uključujući i moguće izmjene izbornog zakona na kojima inzistiraju HDZ BiH i HDZ 1990.

Odbacio je pak mogućnost da se pod krinkom tih izmjene na neki način uspostavi treći entitet u BiH jer to 'ne bi bio korak u pravom smjeru'.

Američki je veleposlanik kazao kako je od ključnog značenja da BiH što prije dobije novu vlast na koju se čeka još od izbora u listopadu 2010. godine.

Kazao je kako bi bilo razočaravajuće da sadašnje Vijeće ministara BiH nastavi funkcionirati u tehničkom mandatu još tri godine što je mogućnost koju su naznačili neki stranački čelnici iz BiH u slučaju da se ne može postići dogovor o novoj vladajućoj većini.

Bez nove vlasti, kazao je Moon, izostat će financijska potpora BiH, a gospodarsko stanje u zemlji nastavit će se pogoršavati sve dok političari ne preuzmu odgovornost za stanje u zemlji i ne donesu teške odluke koje se od njih očekuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi