hrejting

Čak 67 posto građana ne podržava da istospolni parovi posvajaju djecu, ali birači jedne stranke s time nemaju baš nikakav problem

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 23.02.2020 19:55
  • Objavljeno 23.02.2020 u 19:55
tportal

Izvor: HRT / Autor: tportal

Posljednji dio ovomjesečnog istraživanja HRejting odnosi se na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom se omogućuje udomljivanje djece istospolnim parovima

Anketu za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika, uz razinu pouzdanosti 95 posto.

Na pitanje "Podržavate li pravo istospolnih parova da udomljuju djecu?" 63,7 posto ispitanika to pravo istospolnim parovima nikako ili uglavnom - ne podržava. 31,5 posto ih potpuno ili uglavnom - podržava, a 4,8 posto ne zna ili se ne može odlučiti.

Kada se to pitanje gleda prema biračima stranaka, 52,1 posto birača SDP-a podržava pravo istospolnih parova da udomljuju djecu, ne podržava njih 45,4 posto. Ne zna 2,5 posto.

Birači HDZ-a u velikoj većini, 86,9 posto, ne podržavaju to pravo, 8,6 posto ga podržava, a ne zna 4,5 posto. Oni koji bi glasali za Nezavisnu listu Miroslava Škore također u velikom postotku, 83,3 posto, ne podržavaju; 13 posto podržava, a ne zna 3,7 posto. I većina birača Mosta, 69,2 posto, ne podržava to pravo, podržava ga 23,1 posto, ne zna njih 7,7 posto.

Zanimljivo, birači HNS-a također ga u većini, 57,1 posto, ne podržavaju, 42,9 posto podržava, neodlučnih nema. Golema većina birača IDS-a, 83,3 posto, podržava pravo istospolnih parova na udomljivanje, nitko se nije izjasnio da ga ne podržava, a ne zna njih 16,7 posto.

tportal

Izvor: HRT / Autor: tportal

U gotovo podjednakom postotku, većem od 80 posto, to pravo ne odobravaju oni bez završene škole i s osnovnom školom. Sa završenom srednjom školom ne odobrava ga 60 posto njih, 36 posto ga odobrava. Fakultetski obrazovani ispitanici podijeljeni su: njih 47,4 posto odobrava pravo istospolnih partnera na udomljivanje, 45,9 posto ne odobrava.

tportal

Izvor: HRT / Autor: tportal

Od razloga zbog kojih se protive tomu da istospolni parovi udomljuju djecu, za više od polovine, 55,2 posto, razlog protivljenja jest to da dijete treba oca i majku.

Za 14,7 posto Bog i priroda su s razlogom dali mogućnost biološkog razmnožavanja samo partnerima različitog spola. Među razlozima onih koji podržavaju to da istospolni parovi udomljuju djecu, za njih 41,1 posto spolna orijentacija ne bi smjela biti kriterij za udomljivanje, a 24,6 posto podržava odluke koje smanjuju utjecaj Crkve na društvena zbivanja.

  • +1

HRejting Udomljavanje

Izvor: HRT / Autor: tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!