VJEŠTAKINJA UTVRDILA

Buljubašić je na ruke primio više od 200 tisuća kuna

20.09.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Povratnik iz Australije Rade Buljubašić od Hrvatske elektroprivrede (HEP), gdje je po tvrdnjama tužiteljstva bio samo fiktivno zaposlen, na ruke je primio više od 200 tisuća kuna, zaključila je financijska vještakinja koja je danas svjedočila na suđenju bivšem direktoru HEP-a Ivanu Mravku i još trojici voditelja u tom javnom poduzeću

Mravka i ostale tužiteljstvo tereti se da su fiktivnim zapošljavanjem povratnika koji je navodno istovremeno radio u središnjici HDZ-a Buljubašiću priskrbili korist veću od 620 tisuća kuna, a svoje poduzeće oštetili za oko 760 tisuća kuna.

Uz plaću koju je od 2006. do 2009. primao, iako navodno nije dolazio na posao, Buljubašiću je omogućeno da po povlaštenoj cijeni kupi stan, a imao je i ostale povlastice, poput dopunskog zdravstvenog osiguranja i troškova korištenja mobitela.

Vještakinja Katarina Bandalović pregledom dokumentacije utvrdila je da je Buljubašić od HEP-a na ruke primio 203.307 kuna, dok je zajedno s porezima i obveznim davanjima HEP na ime plaća na njega potrošio više od 350 tisuća kuna. Te su brojke slične onima iz optužnice u kojoj je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo ustvrdilo da se isplaćenim plaćama i naknadama Buljubašić okoristio za 235 tisuća kuna, što je HEP u konačnici stajalo 358 tisuća kuna.

Svjedokinja je kazala i da se iz dokumenata koji su joj bili na raspolaganju ne može zaključiti je li Buljubašić kao zaposlenik HEP-a bio na dužem bolovanju ili je zbog drugog razloga dulje vrijeme izbivao s posla. No, otkrila je da su troškovi službenog mobitela za 2007. knjiženi tek tri godine kasnije, što je nedopustivo.

Iako je nakon izbijanja afere u medijima priznao da je zapravo radio u središnjici HDZ-a, Buljubašić je na sudu je posvjedočio da je HDZ-u radio volonterski nakon radnog vremena u HEP-u, gdje je primao plaću od 4000 kuna. Uz Mravka zbog fiktivnog zapošljavanja i pogodovanja Buljubašiću optuženi su Željko Dorić, Antun Crnić i Mladen Beljo. Svi negiraju optužbe.