sinjski gradonačelnik

Bulj: Poručujem ministru Olegu Butkoviću da skine paučinu s očiju

24.03.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Gradonačelnik Sinja, 'mostovac' Miro Bulj u petak je pozvao ministra prometa i infrastrukture Olega Butkovića da "skine paučinu s očiju" u slučaju sinjskog autobusnog prijevoznika koji je zbog serije požara i neispravnosti voznog parka u zadnje vrijeme punio medijske naslovnice

Podsjetio je da je tvrtka 'Promet Makarska' u veljači 2005. godine dobila zadatak restrukturirati i financijski konsolidirati sinjsku prijevozničku tvrtku 'Autoprijevoz Sinj' koja je u probleme upala još devedesetih godina.

Dakle, kako je rečeno, tvrtka kojoj je na čelu Mate Jujnović trebala je iz svojih izvora podmiriti njihova dugovanja te pomladiti vozni park nabavom novih autobusa. Kao jamstvo 'Promet Makarska' deponirao je u Ministarstvu financija zadužnice na iznos od 17 milijuna kuna. Umjesto nabave novih autobusa, 'Promet Makarska' dao je u najam 'Autoprijevozu Sinj' cijelu flotu starih autobusa, ali po visokim cijenama da bi naposljetku osnovao 'Promet Sinj', a Autoprijevoz ostavio bez imovine i zaposlenika, rekao je Bulj.

Zbog serije požara i javno objavljenih nezgoda s autobusima Bulj je zatražio pomoć inspekcije kojom je utvrđeno kako prijevoznik 'Promet Sinj' krši odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to da vozila u prometu "ne udovoljavaju propisanim uvjetima glede dimenzija, najveće dopuštene mase, osovinskog opterećenja i zaštite okoliša" za što se kažnjava obrtnik od 660 do 1990 eura, odgovorna osoba od 260 do 920 eura te vozač u iznosu od 260 do 660 eura.

Prekršen je po nalazu, kojeg je potpisao Dražen Antolović, ovlašten za poslove ravnatelja Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju, i Zakon o prijevozu u cestovnom prometu na način da "prijevoznik ne smije obavljati javni prijevoz ili prijevoz za vlastite potrebe vozilima koja ne zadovoljavaju posebne uvjete" pa kazna za prijevoznika iznosi od 1980 do 6630 eura, a za odgovornu osobu od 920 do 1980 eura.

"Kao gradonačelnik prihvaćam inspekcijski nalaz, ali što će vlasnik napraviti - platiti kaznu i dalje voziti s istim autobusima? Takav način nije cilj ni rješenje pa poručujem ministru Olegu Butkoviću, koji očito ima paučinu na očima, da ju skine", pitao je Bulj na konferenciji za novinare na sinjskom kolodvoru.

Ako taksi prijevoznici moraju voziti vozila koja nisu starija od godina godina, zašto onda nije Mati Jujnoviću i njegovim kriminalnim radnjama i ugrozi sigurnosti djece nije ograničio starost autobusa koji su sada u stanju da su stariji od Mojsijeve šlape, pita se sinjski gradonačelnik. Optužio je Državno odvjetništvo, resorno Ministarstvo i Splitsko-dalmatinsku županiju da su "uvezani s Jujnovićem".

"Tražim od njih da zaustave prometovanje Mate Jujnovića, osiguraju gradu Sinju prijevoznika s ispravnim autobusima. Ovo je posljednja opomena. Kao saborski zastupnik sam davao amandmane, a i olakšat ću ministru Butkoviću pa dati prijedlog Zakona kojim će se ograničiti starost autobusa", rekao je Bulj ističući kako Grad sufinancira oko 4 milijuna kuna prijevoz učenika i studenata baš "Prometu Sinj".