mjesto posebnog pijeteta

Bulj i Zekanović: Zakon o Vukovaru ne rješava ključno pitanje - pitanje dvojezičnih ploča

20.02.2020 u 10:43

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnici Mosta i Hrasta poručili su u četvrtak kako zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, koji je predložila Vlada, neće riješiti ključno pitanje toga grada stradalnika - pitanje dvojezičnih ploča, ustrajavajući da je zakon predizborni igrokaz vladajućeg HDZ-a

Zakon neće riješiti problem dvojezičnih, odnosno ćiriličnih ploča u Vukovaru, rekao je Hrvoje Zekanović (Hrast) nakon što od predstavnice Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenke Benić nije dobio odgovor na pitanje hoće li zakon riješiti to pitanje.

Nezadovoljan što Benić nije odgovorila na njegovo, ali i pitanja drugih zastupnika, ustvrdio je kako ona očito ne razumije zbog čega je u sabornici. Kao predstavnica predlagatelja trebala bi odgovarati na pitanja zastupnika, a ona to ne čini, rekao je Zekanović koji tvrdi da je HDZ-ova Vlada zakon predložila zbog unutarstranačkih i skorih parlamentarih izbora, 'želi se pokazati desnom, konzervativnom, a ona to nije'.

I Miro Bulj (Most) naglašava da je ključno pitanje dvojezičnost, odnosno ćirilične ploče koje su bile simbol zločina počinjenih u Vukovaru.

Ines Strenja (Most) dodaje kako su najveći problem Vukovara nestali u Domovinskom ratu te kako nije učinjeno dovoljno da se saznaju njihove sudbine. Branitelj Željko Manjkas Crvenkapa ekshumiran je nakon 28 godina, nakon što su i njegovi roditelji umrli, istaknula je zastupnica.

Konačnim prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvaćalo bi Grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini, a Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru bit će središnje mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Predviđa se osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta i predlagati mjere za društveni razvoj tog područja.