KANADERI NE GASE ZBOG BURE

Bukti požar kod raketne baze u Žrnovnici

10.10.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Požar koji je sinoć oko 23 sata izbio između naselja Srinjina i Žrnovnice kod Splita, nošen burom, proširio se prema Gornjoj Podstrani i raketnoj bazi u Žrnovnici, no po riječima vatrogasaca, baza nije ugrožena. Kanaderi nisu mogli priskočiti u pomoć gasiteljima zbog bure

Jedan front požara širi se prema Gornjoj Podstrani, a drugi prema raketnoj bazi, rekao je rano jutros Hini pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postaje Split Zoran Radunić.

Dodao je da baza nije ugrožena. 'Glavne prostorije objekta su pod zemljom, a bazu čuvaju pripadnici njezine jedinice za zaštitu od požara koji su raspoređeni na terenu', kazao je Radunić.

Požar gase 93 vatrogasca sa 23 vozila kojima su se od jutra trebale pridružiti i zračne snage, no to nije bilo moguće zbog bure.

Vatrogasci procjenjuju da će se vatra do jutra proširiti do Gornje Podstrane.

Nakon izbijanja požara u Žrnovnici se oglasila sirena za uzbunu. Stanovništvo je upozoreno da preventivno zatvori prozore.

Požar koji se zbog bure širi velikom brzinom u jednom se trenutku u zaseoku Barbarići na 30-ak metara približio kućama koje su vatrogasci uspjeli obraniti od vatre.

Vatra je, po procjeni vatrogasca, zahvatila površnu od oko 150 hektara na kojoj se uglavnom nalazi neprohodna borova šuma te nešto niskog raslinja i maslina.

Požar kod Tučepa pod nadzorom

Šumski požar koji je izbio sinoć oko 21 sat iznad naselja Blato u zapadnom dijelu Tučepa kod Makarske stavljen je pod nadzor vatrogasca oko 23.30 sati.

U požaru, koji se zbog jake bure brzo širio, izgorjeli su borova šuma, nisko raslinje, makija i dijelom masline na površini od 20-ak hektara, rekao je kasno sinoć vatrogasni zapovjednik splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Požar se u jednom trenutku bio približio kućama u naselju Blato na svega nekoliko metara, ali su vatrogasci uspjeli obraniti naselje, kazao je Glavina.

Zbog požara je na tom području bio zatvoren promet koji se odvijao zaobilazno, doznaje se od policije.

Bio je isključen dio dalekovoda, pa su Tučepi do iza ponoći bili bez struje, dok Blato još nema struju.

Požar će i tijekom noći nastaviti gasiti 153 vatrogasaca sa 43 vozila, kazao je Glavina, koji vodi akciju gašenja.

Vatrogasci su tijekom noći nastavili gasiti požar.