UZVRATIO DODIKU

Budimir: Treba ukinuti genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku!

05.09.2014 u 20:16

Bionic
Reading

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir u petak je nazvao Republiku Srpsku 'genocidnom tvorevinom' oštro osudivši posljednji istup predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, u kojem je ponovno zagovarao odcjepljenje RS od BiH

Budimir je na konferenciji za novinare u Sarajevu reagirao na Dodikov istup u Beogradu, gdje je u četvrtak izjavio kako je 'jedino smisleno kazati da RS vidi što manje kao entitet, a što više kao državu objedinjenu sa Srbijom'.

Dodik je to izjavio na otvaranju manifestacije pod nazivom 'Dani RS u Srbiji', gdje se pojavio zajedno sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a obojica su pritom isticala kako su Srbi s obje strane Drine jedinstveni, bez obzira na 'umjetne granice' koje ih dijele.

Dodik je istup u Beogradu iskoristio i kako bi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kojima se trenutačno sudi za ratne zločine, uključujući i genocid, afirmirao kao utemeljitelje RS najavivši kako će uskoro ulice i trgovi u gradovima na teritoriju tog entiteta po njima ponijeti imena.

Predsjednik FBiH Budimir u petak je kazao kako je nedopustivo da netko tko na tako grub način dovodi u pitanje ustavni ustroj BiH za to ne snosi nikakve sankcije.

Podsjećajući kako će na listopadskim izborima biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Budimir je najavio da će se, ako bude izabran, odlučno zauzeti za ukidanje RS.

'U svojem djelovanju na novoj dužnosti nakon izbora zalagat ću se za ukidanje te genocidne tvorevine, ali i Federacije BiH, koja je nepravedna i nefunkcionalna te regionalizaciju Bosne i Hercegovine po zemljopisnim, gospodarskim i multinacionalnim principima', kazao je Budimir.