sve po zakonu

Policija o drami na Plješivici: Pomogli bismo Tunižanki bila trudna ili ne

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2019 09:51
  • Objavljeno 25.03.2019 u 09:38
Brozičević: Policija pomogla Tunižanki bila trudna ili ne

Brozičević: Policija pomogla Tunižanki bila trudna ili ne

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Hrvatska policija u nedjelju je na području planine Plješivica pronašla 15 osoba iz Libije i Tunisa koje su nezakonito prešle državnu granicu, među njima i Tunižanku za koju su tvrdili da je trudna, te su zajedno prebačeni u Gospić - žena u gospićku bolnicu zbog lošeg fizičkog stanja, a ostali na policiju gdje su istaknuli kako su pomogli Tunižanki bila trudna ili ne te da postupaju po nacionalnom i europskom zakonodavstvu

Kasnije tijekom večeri policija je primila obavijest iz bolnice da žena spašena s Plješivice nije trudna.

Ravnateljica bolnice Sandra Čubelić rekla je u ponedjeljak za Hinu da su na hitni bolnički prijem primili strankinju rođenu 1985., iscrpljenu i u blago dehidriranom stanju.

"Pružena joj je adekvatna pomoć, nije hospitalizirana, otpuštena je nakon što je primila par boca infuzije", rekla je te.

Glasnogovornica Ličko-senjske policijske uprave Maja Brozičević rekla je za Hinu da se žena za koju se mislilo da je trudna pridružila ostalim ilegalnim migrantima te da za svih 15-oro traje upravni postupak radi donošenja rješenja o povratku u Bosnu i Hercegovinu iz koje su ilegalno ušli temeljem čega će tijekom dana biti obavezni napustiti Hrvatsku.

"Vjerojatno će svi biti deportirani, osim ako se netko od njih izjasni da bi mu život bio ugrožen povratkom u zemlju podrijetla, te zatraži azil u Hrvatskoj", rekla Brozičević.

Azil mogu zatražiti stranci zbog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja.

Policajci pomogli Tunižanki

Na pitanje je li informacija o trudnoći bio nesporazum ili namjerno lažno krivo prikazivanje stanja Brozičević je odgovorila da je u nedjelju, oko 13,30 sati, Postaja granične policije Korenica zaprimila dojavu da se na području planine Plješivica nalazi više osoba, te da se među njima nalazi i žena u visokom stupnju trudnoće.

"Službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije Split žurno su krenuli u potragu, a odmah je pozvana i Hitna medicinska pomoć, kad su našli migrante, 13 muškaraca, jedno dijete i jednu ženu migranti su vikali i ponavljali da je žena trudna, a kasnije smo čuli da je oko sebe imala nekoliko omotanih deka. No, trudna ili ne, mi smo svima pružili pomoć i postupamo po nacionalnom i europskom zakonodavstvu", rekla je Brozičević.

Pretragu planinskog masiva Plješivica, zbog nepristupačnosti i desetak centimetara snijega, policajci su jučer obavili pješice, te su ženu u dosta lošem fizičkom stanju na rukama odnijeli do službenog vozila i potom do Hitne medicinske pomoći.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!