pandemija

Broj zaraženih koronavirusom u BiH sada 41, dva nova slučaja u Mostaru

19.03.2020 u 10:50

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini je do četvrtka ujutro ukupni broj zaraženih koronavirusom iznosio 41 nakon što su dva nova slučaja potvrđena u Mostaru, a vojska je počela pripreme za postavljanje šatorskih naselja uz granične prijelaze u koje će se smještati sve osobe koje dolaze iz inozemstva

Podaci koje su u četvrtak ujutro objavila tijela vlasti entiteta i županija pokazuju da je najveći broj osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 i dalje sa šireg područja Banje Luke, a u Republici Srpskoj ukupni broj zaraženih je 29, dok su ostali s područja Federacije BiH.

U tom entitetu tijekom dana stupile su na snagu dodatne mjere sprečavanja većeg okupljanja građana pa je tako zabranjen rad svih tržnih centara. Raditi mogu samo izdvojeni dućani s prehrambenim proizvodima te ljekarne.

Direktor entitetske uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je da je najveći problem stvoren kaotičnim širenjem zaraze u Kliničkom centru u Mostaru gdje se osoblje ponašalo potpuno neodgovorno dopustivši ulazak na plućni odjel pacijentu zaraženom koronavirusom. Zbog tog incidenta čak 28 liječnika moralo je u samoizolaciju. Ponavljanje takvih slučajeva sada se pokušava spriječiti provedbom stroge trijaže na ulazima u sve bolnice.

'Zabranjena su okupljanja, a to znači i tradicionalna i vjerska. Ako nema svadbi u hotelima nema ni u kućama, na sahranama samo uži krug obitelji, nema skupnih aktivnosti ni u parkovima', kazao je Solak za televiziju N1.

Predsjedništvo BiH je u srijedu kasno navečer odobrilo angažiranje vojske radi postavljanja šatorskih naselja uz granične prijelaze koja bi služila kao karantene za sve osobe koje ubuduće uđu u BiH.

Doministar obrane Mirko Okolić kazao je da će prva takva naselja biti postavljena uz najfrekventnije granične prijelaze Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Bosanski Šamac.

'Bit će dovoljno kapaciteta za smještaj svih onih koji budu ulazili u BiH', kazao je Okolić za portal "Dnevnog avaza".

Ove improvizirane karantene predviđene su za dvotjedni smještaj osoba koje ulaze u BiH i kojima je do sada izricana mjera obvezne samoizolacije u tom trajanju.

Kako je utvrđeno da je bilo onih koji takvu mjeru nisu poštovali, vlasti u BiH odlučile su da niti jednoj osobi koja ulazi u zemlju ubuduće neće biti dopušteno nastaviti put dalje od granice sve dok u izolaciji ne provede vrijeme u kojemu je moguć razvitak bolesti kod osoba zaraženih koronavirusom.