KRITIZIRALI POMORSKE VLASTI

Brod za medicinske intervencije Ocean Viking spasio 29 migranata na Mediteranu

21.04.2023 u 21:13

Bionic
Reading

Ocean Viking, brod za medicinske intervencije na moru, u najmu SOS Mediterraneea, spasio je u noći na petak 29 migranata na 'malteškom području potrage i spašavanja', priopćila je humanitarna nevladina organizacija sa sjedištem u Marseilleu, na jugu Francuske

Uzbuna je oglašena putem Alarm Phonea, telefonske linije za osobe u nevolji na moru kojom upravlja nevladina organizacija.

Migranti 'u nevolji na moru već pet dana' bili su 'čamcu od staklenih vlakana neprikladnom za plovidbu+, navodi nevladina organizacija dodajući da je 'od prve uzbune do trenutka kada je Ocean Viking pronašao čamac s migrantima koji su trebali pomoć prošlo 20 sati'.

'Premda su bile svjesne težine situacije, pomorske vlasti nisu pomogle osobama u čamcu dok su se vremenski uvjeti pogoršavali', ističe nevladina organizacija i napominje da 'dok je Ocean Viking evakuirao brodolomce, malteški helikopter je kružio iznad čamca i talijanski ophodni brod je bio ondje, ali nitko od njih nije pomogao ekipama SOS Mediterraneea u potrazi niti je pomogao u koordiniranju' akcije.

Nevladina organizacija dodaje da su talijanske vlasti odredile luku Bari za iskrcaj spašenih migranata, koji je udaljen dva dana plovidbe. Središnji Mediteran je najopasnija migrantska ruta u svijetu, smatra Međunarodna organizacija za migracije (IOM). UN-ova agencija ocjenjuje da je 2022. na tom području nestalo 1.417 ljudi.