hrejting

Trebaju li privatni iznajmljivači plaćati veći porez?

21.04.2023 u 20:53

Bionic
Reading

U tijeku je turistička predsezona, sve je veći broj turista u Hrvatskoj. Jedno od pitanja koje je istraživao ovomjesečni HRejting je i trebaju li privatni iznajmljivači u nas plaćati veći porez. Našim redovitim mjesečnim istraživanjem obuhvaćeno je 1100 ispitanika. Podaci su prikupljeni od 14. do 18. travnja.

Da su porezi koje plaćaju privatni iznajmljivači preniski ili niži no što bi trebali biti smatra 22,7 posto anketiranih, 19,8 posto drži da su upravo onakvi kakvi bi trebali biti, a 21,7 posto da su viši no što bi trebali biti ili čak previsoki. No, čak 35,7 posto ispitanika ne zna kako bi odgovorilo na to pitanje što upućuje da o toj temi vrlo malo znaju,pokazao je HRrejting u Dnevniku HRT-a.

Na pitanje "treba li povećati paušalni porez po ležaju za male iznajmljivače", 11 posto odgovorilo je da ga treba znatno povećati, a 23,4 posto da ga treba povećati, ali ne pretjerano. Da taj porez ne treba povećavati misli gotovo 33 posto ispitanih, a nešto manje, 31,7 posto nema odgovor.

Evo što građani misle o tome koliko je raširena pojava izbjegavanja prijavljivanja gostiju u turističkom smještaju u nas: Da je to izrazito ili znatno raširena pojava smatra njih čak 54,5 posto, da je umjereno drži ih 20,1 posto, a manje od 10 posto vjeruje da se radi o maloj i vrlo rijetkoj pojavi.

  • +16
Prvi turisti stigli na Hvar ususret Uskrsu Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL