OSUĐENI ZA RATNE ZLOČINE

Brkić tvrdi da na HOS-u nema mrlje, Faktograf ga demantira

30.08.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Faktograf.hr, zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, opovrgnuo je u srijedu izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića da u ratnom putu HOS-a nema ni najmanje mrlje, navodeći imena osuđenih pripadnika HOS-a i njihovih žrtava, s opisima kaznenih djela te brojem godina na koje su osuđeni

Faktograf u tekstu na svojim internetskim stranicama naglašava kako je neosporno, suprotno Brkićevoj tvrdnji, da je među pripadnicima HOS-a bilo i onih koji su počinili teška kršenja ratnih pravila, a sudovi u Hrvatskoj i BiH, te u Skandinaviji, procesuirali su neke od tih zločina.

Među dokumentiranim zločinima navode ubojstvo obitelji Olujić u Cerni kraj Županje, zbog čega je Županijski sud u Vukovaru 2008. osudio Tomislava Madija na 20 godina zatvora, Marija Jurića na 12 godina zatvora, Zorana Poštića na osam godina, Davora Lazića na sedam godina, a Miju Starčevića na deset godina zatvora.

U postupku je utvrđeno da je Madi kao zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije HOS-a u stožeru u Komletincima naložio pripadnicima satnije Juriću, pripadniku 131. brigade HV-a te Poštiću, Laziću i nepoznatoj osobi nadimkom 'Bosanac' da pobiju članove te obitelji, iz kuće uzmu vrijedne stvari, a kuću miniraju.

'Starčević ih je tamo odvezao i pokazao im kuću. Jurić i Bosanac hicima iz vatrenog oružja ubili su Radomira i Anicu Olujić te izrešetali njihovu djecu – petnaestogodišnju Milenu i dvanaestogodišnjeg Marka. Za to vrijeme su Lazić i Poštić iz kuće pokupili dragocjenosti i novce, a potom kuću neuspješno pokušali minirati. Novac i stvari predali su prvookrivljenom Madiju', navodi Faktograf.

  • +3
HOS-ova ploča bila je i na dnevnom redu saborskoga Odbora za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Među zločinima koji se HOS-u stavljaju na teret su i oni iz zloglasnog logora Dretelj, iz vremena kad je vojni kompleks preuzet od JNA i u njega su dovođeni srpski civili s područja Hercegovine.

Zbog zlostavljanja srpskih civila u Dretelju, sud BiH je 2015. godine proglasio krivim četvero bivših pripadnika HOS-a. Ivan Zelenika osuđen je na šest godina zatvora, Ivan Medić na sedam, Marina Grubišić-Fejzić na pet, a Edib Buljubašić na šest godina zatvora.

Prošle godine pri sudu BiH podignuta je još jedna optužnica protiv pripadnika HOS-a radi zločina u Dretelju, a Faktograf napominje i da se prije presuda u BiH pripadnicima HOS-a zbog Dretelja sudilo u Švedskoj i Norveškoj.

 

Švedski sud osudio je 2011. na pet godina zatvora bivšeg pripadnika HOS-a Ahmeta Makitana koji je u Švedskoj živio od 2001., gdje je dobio i državljanstvo. Osuđen je jer je kao čuvar u Dretelju mučio srpske zatvorenike.

Vrhovni sud Norveške iste je godine zbog zatvaranja 13 osoba u Dretelj osudio bivšeg pripadnika HOS-a Mirsada Repka na osam godina zatvora, iako je on u Norvešku pobjegao još 1993. i dobio norveško državljanstvo. U obje zemlje bila je riječ o prvim suđenjima za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata, navodi Faktograf.

Faktograf.hr je zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava političara, a kako bi, kako ističu, spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica.