NISU BAŠ SLOŽNI

HOS-ovac izletio s kompromisom, ostali ga poklopili: Nema micanja natpisa!

30.08.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Kada je sinoć u Dnevniku 3 HRT-a Zvone Ćurković, zapovjednik vukovarskog HOS-a i predsjednik udruge zagrebačkih veterana branitelja Vukovara, pozvao na skidanje natpisa 'Za dom spremni' s ploče HOS-a u Jasenovcu, ali samo i isključivo tamo, činilo se da je kompromisno rješenje na pomolu. No ne zadugo, jer potpredsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić kaže da to ne dolazi u obzir

Zvone Ćurković pozvao je na skidanje natpisa 'Za dom spremni' s HOS-ove ploče u Jasenovcu kako bi se iskazalo poštovanje svim nevinim žrtvama, a na sva ostala mjesta na kojima je istaknut natpis u sklopu grba HOS-a to se ne bi odnosilo. 'Pozivam na čist, otvoren, pošten stav, na vrlo pažljiv odnos prema braniteljima, pogotovo HOS-ovcima, i na dijalog', zaključio je Ćurković.

Njegov poziv na kakav-takav kompromis odbacio je Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Zagreb te dopredsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a.

'Nema kompromisa. To je njegov osobni stav, ne stav Saveza. Poštujem ga kao ratnika, no ovo što govori je smiješno. Savez ne stoji iza njega i on to radi na svoju ruku', kazao je Friščić za tportal.

Naglasio je da postoji usuglašen stav, a taj je da HOS-ovci ne daju da se s ploče skida njihov grb u sklopu kojeg je sporni natpis.

'Ako itko skine ovu ploču, to je kazneno djelo', kaže Friščić, povlačeći paralelu sa skidanjem ćiriličnih ploča u Vukovaru, zbog čega je nemali broj 'skidača' imao posla s policijom i završio na sudu.

  • +5
Privedeni zbog uklanjanja dvojezičnih ploča Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Napominje da je njihov grb legalan, legalno su registrirani, a za postavljanje ploče u Jasenovcu imali su odobrenje tamošnjih lokalnih vlasti, isto kao što su, kaže, i ploče u Vukovaru bile postavljene u skladu sa zakonom.

Pitamo Friščića je li se od sastanka koji je na tu temu održan krajem lipnja još koji put susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem. Kaže da nije te da je premijer i tada bio 'diplomat'.

'Oni su htjeli da se ploča skine, a ja sam rekao - ako imate alate, skinite. Ja ju ne mogu skinuti… Ako je nekome stalo do toga da zadrži vlast s onima koji nisu branili državu, to je njihov problem', poručuje Friščić, jasno dajući do znanja da ga Plenkovićeve političke igre ne zanimaju i da ih on neće tako lako slomiti.

S pomirljivim Ćurkovićem ne slaže se ni Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve kategorije. Za N1 je u srijedu izjavio: 'Hoćemo li skinuti i hrvatsku zastavu u Jasenovcu jer nekoga vrijeđa šahovnica?!'