PORUKA PARTNERIMA I ŠEFU STRANKE

Brkić: Ploču žele maknuti oni koji nisu ni željeli Hrvatsku

29.08.2017 u 09:13

Bionic
Reading

Dok HNS i manjinski zastupnici i dalje inzistiraju na uklanjanju sporne HOS-ove ploče iz Jasenovca, jasnu poruku poslao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić

U izjavama o spornoj ploči suzdržan je premijer, no ne i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić koji je progovorio za Večernji list.

'Činjenica je da je spomen-ploča HOS-a postavljena zakonito, a ne na silu i činjenica je da je na njoj ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata koja u svom ratnom putu nema ni najmanje mrlje. Činjenica je da u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj nema potrebe za nasiljem i bespotrebnim dizanjem tenzija. Hrvatski branitelji iz HOS-a imaju toliko veze s ustaštvom koliko neki, koji su zadnjih dana vrlo glasni, imaju veze s hrvatstvom. Ti nikada nisu ni željeli Hrvatsku; ne samo da je nisu željeli već su i radili protiv njene slobode i neovisnosti. Neka se i dalje, kao i inače, odmah dižu na zadnje noge na spomen slova H, ali Hrvatska je stvorena, obranjena i živjet će vječno', poručio je Brkić, pripadnik HDZ-ova desnog krila.

  • +22
Milijan Brkić ronio do prve postaje Križnog puta Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

S druge strane, nejasno je je li Plenković zaista HNS-u i SDSS-u obećao da će ploču ukloniti u rujnu, ili im je samo 'prodao priču' da ih smiri, ili su HDZ-ovi partneri iskoristili priliku nakon intervjua ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića Večernjem listu da 'stisnu' Plenkovića i HDZ te da se pitanje HOS-ove ploče riješi.

O ploči se oglasio i sam premijer Andrej Plenković.

'Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče', kratko je rekao za Jutarnji list.

Premijer nije kazao kada će se sporna ploča ukloniti, niti je otkrivao hoće li se pričekati donošenje novog zakona kako je to prošlog tjedna dao naslutiti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ili će se pozvati na odluke Ustavnog suda koje govore o nedopuštenosti uporabe fašističkih simbola, ali je nedvosmisleno kazao da će se ona zamijeniti, kao i da će Vlada to učiniti tako da ne bude nikakve dvojbe u zakonitost tog potez