UVRIJEDIO TUNIŽANE

Britanskom DJ-u godina dana zatvora jer je remiksirao poziv na molitvu

19.04.2017 u 19:18

Bionic
Reading

Tuniški općinski sud početkom je travnja u odsutnosti osudio britanskog DJ-a na jednogodišnju zatvorsku kaznu jer je u noćnom klubu pustio remiksiranu verziju ezana, mulimanskog poziva na molitvu

Kako piše britanski The Independent, na jedinstvenu jednogodišnju kaznu zatvora osuđen je DJ Dax J i to nakon što su tuniške vlasti pregledale videosnimku glazbenog seta britanskog glazbenika i skupine ljudi koji plešu uz remiksirani poziv na molitvu.

Dax J je, inače, odlukom suda u gradu Grombaliji osuđen na šest mjeseci zatvora zbog uvrede te dodatnih šest mjeseci zbog vrijeđanja javnog morala te mu je kazna pretvorena u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

DJ je, pak, napustio Tunis prije sudskog postupka te je osuđen u odsutstvu.

Povodom incidenta oglasilo se i tuniško ministarstvo za vjerska pitanja koje je priopćilo kako je 'izrugivanje mišljenja i vjerskih principi Tunižana u potpunosti neprihvatljivo'.

Britanski glazbenik remiksirao je tradicionalni muslimanski poziv na molitvu Izvor: Društvene mreže / Autor: Techno Moves

Klub u kojem je glazbu pušta Dax J nalazi se u gradiću Nabeulu te je zatvoren zbog istrage koja je počela nedugo nakon što je snimak procurio u javnost. Optužbe protiv organizatora i vlasnika kluba su odbačene, iako su tužitelji tražili da i oni budu kažnjeni, budući nisu provjerili set listu britanskog DJ-a.

Nabuel je, inače, ove godine bio domaćin Orbit festivala na kojem je nastupio Dax J, a organizatori su se putem svoje Facebook stranice ispričali navodeći kako gostujući glazbenik 'nije shvatio kako svojim nastupom može uvrijediti muslimansku publiku'.

Svoje isprike uputio je i glazbenik koji je naglasio kako nije imao namjere ikoga uvrijediti ili uznemiriti.

Oglasio se i gradonačelnik Nabuela, Mnaor Ourtani, koji je kazao kako neće dozvoliti napade na religijske osjećaje građana'.