obrana od rusije

Britanski ministar: Snaga na bojnom polju najbrži put do mira u Ukrajini

05.02.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Naoružavanje Ukrajine kako bi se mogla obraniti od Rusije najbrži je put do postizanja mira, poručio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u članku objavljenom u nedjelju.

Cleverly je to napisao u članku za malteške novine uoči posjeta u utorak mediteranskoj zemlji koja je početkom veljače preuzela presjedanje Vijećem sigurnosti UN-a.

"Kao i svi autoritarni vladari, (ruski predsjednik Vladimir) Putin reagira samo na snagu svojih protivnika", napisao je Cleverly za Times of Malta.

Dodao je kako je oduševljen što su se Njemačka i SAD pridružile Velikoj Britaniji u slanju tenkova Ukrajini.

"Davanje Ukrajincima alata koji su im potrebni da dovrše posao je najbrži -- zapravo jedini - put do mira", napisao je.

Očekuje se da će rat u Ukrajini biti glavna tema posjeta Cleverlyja Malti.

Malta kao članica Europske unije primjenjuje sankcije i pruža humanitarnu pomoć Ukrajini, uključujući lijekove i generatore struje.

Manji broj ukrajinskih vojnika liječi se u malteškim bolnicama.

Druge teme Cleverlyjeva posjeta vjerojatno će biti odnosi Velike Britanije i EU-a, odnosi sa sjevernoafričkim zemljama, pogotovo s Libijom, te pitanje migracija.

Velika Britanija i Malta, bivša britanska kolonija, tradicionalno imaju bliske veze.

Britanci pomažu Malti u područjima poput obuke vojnih časnika, pružanja specijalizirane zdravstvene skrbi i obrazovanja, a najveći broj turista na Malti je iz Velike Britanije koja je i jedan od njenih glavnih trgovačkih partnera.

Međutim, čelnica malteške Komore malih i srednjih poduzeća kazala je prošloga tjedna da je brexit bio "užasno iskustvo za malteška poduzeća".

"Zbog brexita su se morali mijenjati načini poslovanja, a čak ni za britanske brendove na Malti stvari nisu tako ugodne kao što su bile", rekla je Abigail Mamo lokalnim medijima.