Ben Wallace

Britanski ministar obrane odlazi u preustroju vlade

15.07.2023 u 23:14

Bionic
Reading

Ben Wallace, britanski ministar obrane, odlazi s dužnosti u idućem preustroju vlade koji se očekuje u rujnu, piše u subotu Sunday Times koji je objavio razgovor s njim

"Odlučio je otići iz vlade kod idućeg preustroja", piše britansko glasilo za koje je Wallace u povjerenju rekao da se "neće kandidirati" na sljedećim parlamentarnim izborima koji se do kraja godine trebaju održati u Velikoj Britaniji.

Ben Wallace (53) je imao presudnu ulogu u slanju pomoći zapadnih zemalja Ukrajini od početka ruske invazije u veljači 2022. Kao kandidat za dužnost NATO-ova glavnog tajnika nije dobio pristanak Sjedinjenih Država pa je Norvežaninu Jensu Stoltenbergu produljen mandat.

Dodao je da odluku nije donio zato što je mislio da će konzervativci izgubiti od laburista koji dobro stoje u anketama, već zato što će njegova izborna jedinica, na sjeverozapadu Engleske, biti ukinuta nakon prekrajanja izbornih jedinica. Wallace koji je već 18 godina zastupnik u britanskom parlamentu, najdulje je obnašao dužnost ministra obrane nakon Winstona Churchilla, a preuzeo ju je 2019. pošto je bio ministar za sigurnost u vladi Therese May.

Jedini je ministar zadužen za važan portfelj koji je ostao na dužnosti u zadnje tri vlade: Borisa Johnsona, kratkotrajnoj vladi Liz Truss i napokon u onoj Rishija Sunaka. Svijet će do kraja desetljeća biti "mnogo nesigurniji", rekao je za Sunday Times. "Mislim da ćemo se naći u ratu. Bez obzira na to je li riječ o hladnom ili o izravnom ratu, mislim da ćemo biti u teškoj situaciji", dodao je.