GDJE JE POŠLO PO ZLU?

Britanski admiral javno ismijao svoj novi 'nečujni' razarač

06.02.2017 u 14:35

Bionic
Reading

Kontraadmiral britanske ratne mornarica Chris Parry u razgovoru za britanske medije žestoko je kritizirao neučinkovitost novog britanskog razarača klase Tip 45, navodeći kako je toliko bučan da ga ruske podmornice mogu čuti s udaljenosti od gotovo 100 nautičkih milja. Pritom je podsjetio kako je prošlog studenoga, netom pred zajedničku vojnu vježbu s njemačkim španjolskim i portugalskim brodovima, jedan od razarača klase Tip 45, HMS Duncan, na ponižavajući način odšlepan nazad u matičnu luku zbog totalnog kvara pogona

U razgovoru za The Sunday Times, kontraadmiral Parry je kazao kako je zbog buke koje proizvodi novi razarač morao pribjeći primitivnim metodama kako bi utišao pogon, dodajući kako konstruktori uopće nisu razmišljali o mogućoj buci koju proizvodi pogon i time razarač koji stoji više od milijardu funti postavlja u položaj lake mete za protivničke podmornice.

Iz britanskog ministarstva obrane odmah je stigao odgovor kritičaru iz redova kraljevske ratne mornarice u kojem se ističe kako brod 'ionako nije zamišljen da bude nečujan'.

Brodovi klase Tip 45 zamišljeni su kao revolucija u pomorskom ratovanju zbog poboljšanih protuzračnih i proturaketnih sposobnosti, ali se uskoro ispostavilo da su nepouzdani u toplijim vodama, poput Sredozemlja i Perzijskog zaljeva.

Britanska mornarica je planirala izgradnju 12 takvih razarača, ali se zbog kvarova zaustavila na šest.

Odbor za obranu upozorio je na probleme još 2009. godine, kada je ukazao na 'uporni optimizam i potcjenjivanje tehničkih izazova u kombinaciji s neodgovarajućim komercijalnim aranžmanima'.

Zabrinutost je porasla kada je brod tog tipa HMS Daring ostao 2010. godine bez pogona u Atlantskom oceanu te je odšlepan u Kanadu radi popravka.