COREPER U BRUXELLESU

Britanija i Nizozemska 'prže' Brammertza zbog Hrvatske?

  • Autor: tportal.hr/DW
  • Zadnja izmjena 07.12.2009 13:40
  • Objavljeno 07.12.2009 u 13:13
Brammertz

Brammertz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Usuglašavanje nacrta zaključaka o proširenju, švedski prijedlog za osnivanje ad-hoc skupine zadužene za nacrt pristupnog sporazuma s Hrvatskom i susret glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza s Vijećem ministara - važne su teme za Hrvatsku na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a

BRUXELLES - Članice Unije koje blokiraju poglavlje o pravosuđu u hrvatskim pristupnim pregovorima, moći će upitati Sergea Brammertza o hrvatskoj suradnji oko potrage topničkih dnevnika, piše Deutsche Welle.

Brammertz je u svom prošlotjednom usmenom istupu pred Vijećem sigurnosti pozdravio napore hrvatske Vlade za pronalaženje topničkih dnevnika te pozvao na intenziviranje potrage i poduzimanje svih mjera kako bi se dovršila 'sveobuhvatna i vjerodostojna istraga'. Glavni haški tužitelj pozdravio je osobnu inicijativu premijerke Jadranke Kosor i osnivanje međuresorne radne skupine čiji je cilj lociranje traženih dokumenata. Može li to utjecati na dosadašnju blokadu Hrvatske u namjerama da otvori poglavlje pravosuđe, prije svega Nizozemske i Velike Britanije te još nekih zemalja članica, znat će se možda već krajem dana.

Prvi znakovi popuštanja?

Tijekom prošlotjednog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu, iz diplomatskih izvora je rečeno da su znakovi koji stižu na adresu Hrvatske iz spomenutih dviju članica Unije vrlo pozitivne te da na hrvatskoj strani vlada oprezni optimizam u vezi skorog ukidanja blokade oko poglavlja Pravosuđa.

Stalni odbor zemalja članica EU-a (COREPER) danas bi trebao usvojiti i nacrt zaključaka o prijedlogu financijskog paketa koji je Europska komisija pripremila za prve dvije godine hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Radi se o nešto više od tri i pol milijarde eura iz europskih fondova koje bi Hrvatska počela koristiti od 1. siječnja 2012, a to je radni datum i pretpostavljeni termin ulaska Hrvatske u EU.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: -


Olli Rehn i Boris Tadić
Mogućnost odmrzavanja Privremenog sporazuma sa Srbijom

Iz diplomatskih izvora se najavljuje da postoji mogućnost da Nizozemska prekine svoju blokadu i time dođe do odmrzavanja Privremenog sporazuma sa Srbijom. Nizozemska je do sada bila protiv stupanja na snagu Prijelaznog sporazuma sa Srbijom zbog nedovoljne suradnje Beograda s ICTY-em.

Brammertz je u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a naglasio kako je Srbija od izvješća u lipnju nastavila poboljšavati suradnju s Haaškim sudom; među ostalim, omogućila je bržu dostavu dokumenata i bolji pristup arhivima. No Brammertz je dodao kako glavni prioritet ostaje uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića te da to predstavlja najkritičniji pogled suradnje Srbije s Haagom. Šef nizozemske diplomacije Maxime Verhagen za Brammertzovo izvješće je rekao da je ono 'pozitivno' za Srbiju te da će sa svojim europskim kolegama razmotriti što to znači za srbijansko približavanje Europskoj uniji.

Dobiva li Makedonija datum za početak pregovora?

Ministri vanjskih poslova EU-a mogli bi odrediti i datum za otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom. To je predložila Europska komisija, ali još uvijek o tom pitanju nema suglasnosti zemalja članica. Makedonija je već četiri godina zemlja kandidat, a najveći problem je još uvijek prijepor s Grčkom oko imena države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi