TESTOVI I MASKE

Britanija i Francuska posljednje u nizu država koje uvode mjere za putnike iz Kine

30.12.2022 u 21:00

Bionic
Reading

Velika Britanija i Francuska posljednje su u nizu država koje uvode obavezno testiranje na covid-19 za putnike koji stižu iz Kine. Britanski mediji u petak pišu kako će premijer Rishi Sunak odrediti da putnici iz Kine ne mogu ući u zemlju bez negativnog testa na covid-19

Francusko ministarstvo zdravstva u petak je priopćilo da će putnici iz Kine morati dati negativan test na covid-19 ne stariju od 48 sati. Test će se tražiti na izravnim letovima iz Kine, ali i za putovanja s predsjedanjima. Putnici iz Kine morat će nositi zaštitne maske tijekom leta.

Službeni Pariz još nije odredio točan datum kad će ta odluka stupiti na snagu.

SAD će obavezan test za putnike iz Kine uvesti 5. siječnja, a Indija je uvela istu mjeru za putnike iz Kine, ali i iz Japana, Južne Koreje i Tajlanda, objavio je tamošnji ministar zdravlja.

Obvezno testiranje za dolaske iz Kine uvode i Japan, Tajvan i Južna Koreja, kao i Španjolska te Italija. Milanska zračna luka Malpensa već je počela testirati putnike iz Pekinga i Šangaja.

"Ova je mjera ključna kako bi se osigurali nadzor i otkrivanje mogućih varijanti virusa te se zaštitilo talijansko stanovništvo", rekao je ministar zdravstva Italije Orazio Schillaci.

Italija je u četvrtak pozvala ostatak Europske unije da slijedi njezin primjer i testira putnike iz Kine na covid, ali druge članice rekle su da za sada ne vide potrebu za tim ili da čekaju zajedničko stajalište EU-a

  • +12
Covid-19 u Šangaju Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

Dužnosnici Francuske, Njemačke i Portugala objavili su kako zasad ne vide potrebu za uvođenjem novih restrikcija, a Austrija je naglasila ekonomske dobrobiti povratka kineskih turista u Europu. Kineski posjetitelji u svijetu su, prije pandemije, trošili više od 250 milijardi dolara godišnje, prenosi Reuters.

Kineski državni mediji u petak su kritizirali odluke sve većeg broja zemalja da uvedu obavezna testiranja, nazvavši to „diskriminacijom“.

„Prava namjera je sabotirati tri godine kineskih inicijativa za suzbijanjem covida-19 te napasti sustav države“, piše državni medij Global Times u četvrtak i naziva nove mjere „neutemeljenima“.

  • +4
Život u Kini nakon popuštanja covid mjera Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Države koje uvode mjere navode zabrinutost zbog izostanka informacija o varijantama koje se šire po Kini koja je nedavno odustala od svoje stroge politike nulte stope covida-19.

„U nedostatku sveobuhvatnih informacija iz Kine, razumljivo je da zemlje diljem svijeta djeluju na načine za koje vjeruju da njima mogu zaštiti svoje stanovništvo“, napisao je u četvrtak na svom Twitter profilu glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„I dalje smo zabrinuti zbog razvoja situacije i nastavljamo poticati Kinu da prati virus covid-19 i cijepi ljude s najvećim rizikom. Nastavljamo nuditi podršku kliničkoj skrbi i zaštiti zdravstvenog sustava“, dodao je Etiopljanin.

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides u pismu europskim ministrima zdravlja pozvala je na ubrzanje genetskog sekvenciranja zaraza koronavirusom i nadzor otpadnih voda, uključujući sa zračnih luka, kako bi se otkrile potencijalne nove varijante iz Kine.