EDCD:

'Testiranje putnika iz Kine je neopravdano'

29.12.2022 u 19:53

Bionic
Reading

Uvođenje obveznog testiranja na covid-19 za putnike koji dolaze u Europsku uniju iz Kine, zemlje koja doživljava eksploziju slučajeva, 'neopravdano' je, ocijenio je u četvrtak Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Zemlje EU-a 'imaju relativno visoke razine imunizacije i cijepljenja', a 'varijante koje kruže u Kini već kruže i u EU-u', priopćio je ECDC, objašnjavajući da takva mjera nije potrebna na razini cjelokupne Unije. Za europsku agenciju, broj potencijalno zaraženih koji bi mogli ući u EU je relativno nizak u usporedbi s brojem zaraženih koji se svakodnevno detektiraju u Uniji. Zdravstveni sustavi 'sada mogu upravljati' bolešću, dodala je agencija.

Europska komisija u četvrtak je sazvala neformalni sastanak kako bi se 'raspravile moguće mjere za koordinirani pristup' članica EU-a prema eksploziji slučajeva covida u Kini. Komisija će 'nastaviti posredovati u raspravama između država članica', objavio je njen glasnogovornik nakon sastanka. 

Nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Japan i Sjedinjene Države, već je odlučilo uvesti obvezne testove za sve putnike koji dolaze iz Kine. Ovomjesečni iznenadni prestanak kineske 'nulte covid' politike, koji bi trebao potaknuti Kineze da ponovno putuju u inozemstvo, dogodio se u trenutku dok se ta zemlja suočava s najvećim valom zaraza u svijetu, pojačanim pojavom novih varijanti, prenosi agencija France Presse.