UPUTE ZA TURISTE

Britanci upozoreni da izbjegavaju ovu hrvatsku destinaciju unatoč njezinoj ljepoti

17.05.2024 u 13:17

Bionic
Reading

Britanci koji ovog ljeta putuju u Hrvatsku upozoreni su na velike gužve koje su nekim turistima pokvarile radost putovanja. To se odnosi na Dubrovnik, grad poznat i po lokacijama snimanja 'Ratova zvijezda' i 'Igre prijestolja': Turisti koji su ondje boravili usred ljeta upozoravaju na ogromne gužve koje 'ubijaju' ovo područje, piše britanski The Mirror

Na Redditu je jedan korisnik napisao da su hrpe turista u Dubrovniku 'potpuna mahnitost', tvrdeći da ga trebaju posjetiti samo oni koji mogu 'izdržati gužvu'.

'Prošli smo velik dio Hrvatske prije nekoliko ljeta, STVARNO je bilo gužve! Čak ne samo gradovi, nego i mjesta poput Plitvičkih jezera, bila su izvan pameti; također je jako vruće! Ali postoji razlog za to što svi idu tamo: sve to vrijedi ako možeš podnijeti gomilu!' naveo je taj korisnik.

Koliko god Hrvatska bila lijepa, a njezina obala predmet žudnje, ta zemlja već dugo je na glasu kao prenapučena ljeti, piše The Mirror. Savjetujući kako se nositi s poplavama ljudi u Dubrovniku, stručnjaci iz putničke agencije za održivi turizam Responsible Travel navode da se svako tko je pogrešno tempirao svoj odmor u Dubrovniku može prisjetiti osjećaja očaja prilikom stajanja na gradskim zidinama i gledanja kako se na moru pomalja šesti kruzer u nizu.

'Kao i Venecija i Barcelona prije nje, Dubrovnik je postao sinonim za prekomjerni turizam', navodi agencija, dodajući ipak da to ne znači da je turizam uništio grad ili da ga ne treba posjetiti. 'Dubrovnik je još uvijek jedan od najljepših gradova na svijetu, isprepleten nevjerojatno slikovitim ulicama', navodi agencija, spominjući poznate dubrovačke skaline i lokalne ljude sa zanimljivim pričama o njegovoj povijesti. Svojim potencijalnim klijentima poručuje da u Dubrovnik trebaju 'putovati s kompanijom za odmor koja zna kako se pažljivo nositi s tim gradom'.

  • +13
Dubrovnik u predsezoni Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Natasha Black iz Exodusa kaže da će potpuno izbjegavanje destinacije - iako je ponekad neophodno - često dovesti do više problema nego do rješenja, pa bi odustajanje te agencije od posjeta Dubrovniku navodno rezultiralo još većom štetom po grad jer bi se turisti samo fokusirali na najpopularnija odredišta i ne bi toliko doprinosili lokalnoj ekonomiji.

'Dubrovnik je također vrhunac koji može privući ljude i nagnati ih da idu istraživati ​​druge dijelove zemlje. Na našim turama provodimo samo jedan ili dva dana u Dubrovniku prije nego što obiđemo manje poznate dijelove Hrvatske, šireći na taj način blagodati turizma na druge zajednice', napisala je Black, dodajući da su odgovorne kompanije za odmor iskrene po pitanju tajminga za šetnju, jelo i piće.

'Izbjegavanjem ljeta i boravkom u lokalnom smještaju, naprimjer, doživjet ćete pravu, najbolju stranu Dubrovnika', zaključuje, dodajući da će taj grad – ne međunarodni hotelski lanci ili tvrtke za kruzere registrirane u Panami – imati koristi od novca turista.

sve osim nogometa