skače broj zahtjeva

Britanci sve više postaju Nijemci

23.05.2018 u 11:56

Bionic
Reading

Potaknuti očekivanim izlaskom Velike Britanije iz Europske unije iduće godine, broj britanskih građana koji su postali njemački državljani skočio je za 162 posto prošle godine, priopćio je u srijedu njemački Savezni ured za statistiku

Gotovo 7.500 Britanaca dobilo je njemačko državljanstvo prošle godine. Godinu dana ranije zabilježen je porast od 361 posto tako da je ukupan broj "novih britanskih Nijemaca" u dvije godine premašio deset tisuća.

U petnaest godina prije toga, ukupan broj Britanaca koji su aplicirali za njemačko državljanstvo bio je više nego dvostruko manji.

"Veza s Brexitom je očita", navodi Savezni ured za statistiku, dodajući da su Britanci druga najveća skupina koja je dobila njemačko državljanstvo prošle godine nakon gotovo 15.000 Turaka.

  • +5
Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

I dok sporazum o Brexitu još nije na vidiku unatoč tome što je izlazak iz EU-a predviđen za ožujak 2019. godine, mnogi Britanci su zabrinuti da će izgubiti pravo da žive i rade u najvećem europskom gospodarstvu, koje uživa u neuobičajeno dugom razdoblju rasta i rekordno niske nezaposlenosti.

Britanci obično trebaju živjeti u Njemačkoj osam godina kako bi se kvalificirali za državljanstvo. Za obradu zahtjeva potrebno je više od šest mjeseci i Britanci mogu uzeti dvostruko državljanstvo dok je Britanija još uvijek članica EU-a.