SLOBODA MEDIJA NA UDARU

Brazilski predsjednik udario na novinara koji je uz pomoć Snowdena razotkrio američke obavještajce

22.01.2020 u 22:22

Bionic
Reading

Poznati američki novinar Glenn Greenwald našao se na udaru brazilskih vlasti koje smatraju da je bio dio skupine koja je hakirala mobitele tužitelja i drugih javnih službenika. Greenwalda je brazilsko tužiteljstvo u utorak optužilo da je počinio kibernetički zločin jer je širio poruke 'koje su osramotile tužitelje i naštetile imidžu protukorupcijske radne skupine', objavio je New York Times

Ovaj je novinar stekao planetarnu slavu nakon što je objavio dokumente koje mu je dostavio Edward Snowden, nekadašnji djelatnik američke obavještajne agencije (National Security Agency - NSA), u kojima je razotkriveno masovno američko prisluškivanje komunikacija diljem svijeta.

Greenwald trenutno živi u Brazilu te je supokrenuo medij Intercept Brasil. Medij i Greenwald postali su meta napada vlade krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara nakon što su prošlog ljeta objavili poruke koje raskrinkavaju rad protukorupcijske skupine u slučajevima visokorangiranih osoba, uključujući slučaj bivšeg predsjednika Luiza Inácija Lule da Silve.

Nekadašnji ljevičarski predsjednik 2017. je osuđen na 12 godina zatvora zbog pranja novca i primanja mita dok je bio na predsjedničkoj funkciji. Sudac u tom slučaju bio je aktualni ministar pravosuđa Sergio Moro. Mnogi smatraju da je presuda donesena na temelju klimavih dokaza.

Intercept je prošlog ljeta na osnovi poruka koje ima u posjedu zaključio kako je postojao tajni plan da se spriječi Lulu da se ponovo kandidira za poziciju predsjednika na temelju lažnih optužbi. Sve ankete su pokazivale da bi Lula dobio izbore da nije bio osuđen i da mu je bilo dozvoljeno sudjelovati na njima. Ovako je pobijedio Bolsonaro.

Lula tvrdi da je nevin i da mu je sve namješteno.

Greenwald, gorljiv kritičar krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara, polarizirajuća je ličnost u Brazilu. Njegov rad obožavaju ljevičari, a osuđuju kao pristran i trapav dužnosnici Bolsonarove administracije. U braku je s brazilskim političarem Davidom Mirandom, koji je na prošlim izborima izgubio mjesto u Kongresu, a sebe prikazuje kao potpunu suprotnost Bolsonaru.

Brazilski tužitelji smatraju da je Greenwald u cijeloj operaciji imao znatno veću ulogu nego što tvrdi. Stava su da je učinio više od tek pukog novinarskog posla, odnosno da je bio u dosluhu s hakerima.

Greenwald je odbacio sve optužbe te je poručio u izjavi za Daily Beast da nije radio ništa drugo osim svoga posla novinara - etično i unutar zakona. Tvrdi da su Bolsonarova vlada i pokret koji je podržava više puta jasno pokazali da ne vjeruju u slobodu tiska.

'Ovo prokazivanje dolazi od istog tužitelja koji je pokušao i nije uspio kazneno goniti šefa brazilske odvjetničke komore jer je kritizirao ministra Mora. Riječ je o očigledom pokušaju napada na novinarske slobode u znak odmazde zbog otkrića o ministru Moru i Bolsonarovoj vladi o kojima smo pisali', poručio je Greenwald.