REVOLT U ZADRU

Branko Lustig govorio osnovnoškolcima kako Bog ne postoji

Branko Lustig

Branko Lustig

Izvor: tportal.hr / Autor: L. A.

'Bog za mene ne postoji, ja u njega ne vjerujem. Da postoji, ne bi dozvolio holokaust, strašna mučenja i ubijanja Židova u nacističkim logorima, kao u logoru Auschwitz gdje sam dospio kao dječak u dobi od 11 godina. Ne bi dozvolio ni pokolj u Srebrenici, koji se dogodio u ovom ratu, devedesetih', tim se riječima dvostruki hrvatski oskarovac Branko Lustig obratio u srijedu zadarskim učenicima sedmih i osmih razreda

U Kazalištu lutaka Zadar, prije razgovora sa Lustigom, učenicima je prikazan film 'Posljednji let Petra Ginza', kao jednodnevni obrazovni program za učenike koji je Grad Zadar organizirao u suradnji s Udrugom 'Festival suvremenog židovskog filma Zagreb'.
Film govori o holokaustu i sudbini dječaka koji je sa 14 godina bio deportiran u logor, gdje je kasnije ubijen, piše Slobodna Dalmacija

On je učenicima posebno poručio da među njima ne smije biti mržnje i podjela.' Kako je moguće da u ovoj lijepo zemlji djeca ne žele sjediti u klupi sa Romima ili pravoslavcima? Da su u Vukovaru pravoslavci izdvojeni u posebne škole? Toga ne smije biti', zaključio je Lustig.

Lustig je u Zadru, zbog primjedbe jedne učenice da ju je film 'Posljednji let Petra Ginza' uvrijedio, odustao od njegovog daljnjeg prikazivanja. Slijedeća projekcija bila je zakazana u četvrtak u Kninu.

U filmu je, naime, prikazana kršćanska crkva te je njezina ljepota stavljena u kontrast sa zločinima koje su činili kršćani. Učenica je zamjerila što se u filmu govori protiv kršćanstva, na što je Lustig uzvratio da je i on primijetio da to nije u redu. 'Potpuno se slažem sa vama. Odustajem od daljnjeg prikazivanja ovog filma. Izabrat ćemo drugi', kazao je Lustig.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon projekcije filma i druženja s učenicima, Lustig je upitan o dijelu izlaganja djeci, u kojem im je poručio da Bog ne postoji. 'Ja se kanim izviniti onim roditeljima koji su na ovo druženje poslali svoju djecu. Ja sam djeci rekao da jedino ljubav prema bližnjemu može spasiti svijet i da ne vjerujem u Boga, jer je nemoguće da bi se sve to u logorima smrti dešavalo ako Bog postoji', ponovio je Lustig svoje stajalište.

Ispred zgrade Kazališta lutaka negodovao je jedan otac, kazavši da on svoje dijete nije poslao na Lustigovo predavanje, već da je učenike povela škola, te da on nije imao nikakve informacije o tome što će djeca tamo gledati i slušati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi