SMANJIVANJE MIROVINA

Branitelji 'izrešetali' državnog tajnika

27.05.2010 u 20:11

Bionic
Reading

Branitelji oboljeli od PTSP-a doslovno su izrešetali državnog tajnika iz Ministarstva branitelja Zorana Komara, koji je morao objašnjavati zašto je Vlada za 10 posto srezala njihova prava, na tribini povodom Dana branitelja u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja na temu 'Problemi s rješavanjem statusa i drugih socijalnih pitanja hrvatskih branitelja' u prostorijama Hvidre Zagreb u četvrtak

Tako je branitelj koji se predstavio kao Dražen Koprivnjak rekao da se liječi u Vrapču od PTSP-a te mu je taj potez Vlade odnio 500 kuna mjesečno i oduzeo tjedan dana života pa ga je zanimalo zašto prvo političari nisu sebi srezali plaće, a tek ona njima. Također ih je zanimalo zašto se ne objavi popis osoba koje su pokrale državu, a posebno im je zasmetao podatak o astronomskoj otpremnini koju je navodno dobio Tomislav Dragičević za, po njihovom mišljenju, loše odrađen posao.


Državni tajnik Komar je odgovorio da odgovornost za stanje u državi zaista leži na upravljačkim strukturama, ali ne samo od devedesete naovamo nego i onima prije.

'Stvar je u mentalnom sklopu 'ne možeš ti mene toliko malo platiti koliko ja mogu malo raditi', objasnio je Komar. Također nije propustio reći da se Vlada tri puta odricala svojih primanja u sklopu rezanja državnim službama, kao i kroz harač.

Renato Šelj iz Hvidre Črnomerec poručio je državnom tajniku da se stvara percepcija gledajući i slušajući u Saboru ministra branitelja Tomislava Ivića i predsjednika Hvidre Josipa Đakića da se branitelji slažu s rezanjima od 10 posto. 'Mi smo protiv toga', rekao je on, jer smatra da mjera nije antirecesijska niti je obećano da će se to vratiti nakon što izađemo iz recesije.

Govorilo se i o strahu da će branitelji potpuno ostati bez prava kada država uđe u Europsku uniju, što je državni tajnik odlučno zanijekao, kao i o uzroku percepcije zašto javnost branitelje vidi kao privilegiranu skupinu. Braniteljima su za takvo stanje krivi i novinari i Ministarstvo branitelja, a Komar je rekao da se zna zašto je to tako i da on to ne bi dulje elaborirao i da se protiv toga treba odlučno boriti.

Nakon što su branitelji krenuli i s konkretnim pitanjima zašto se prava ne mogu ostvariti nakon 2005. godine, Komar je rekao da je teško dokazati da je bolest 10 godina nakon rata zaista uzrokovana ratom. Na to su okupljeni burno reagirali povicima 'tko to može odrediti vremenski kada će se bolest pojaviti'.

Ubrzo nakon toga državni tajnik je napustio tribinu zbog neodgodivog posla na drugom mjestu. Nakon odlaska državnog tajnika riječ su preuzeli liječnici Vlado Jukić Vera Folnegović-Šmalc Slaven Zudenigo koji su odgovarali na konkretne upite zdravstvene tematike.