GOTOVINA-ČERMAK-MARKAČ

Branitelji generala u četvrtak počinju osporavati optužnicu

18.03.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Branitelji trojice hrvatskih generala pred Haškim sudom na posebnom će ročištu koje počinje u četvrtak ujutro, u 'poluvremenu' suđenja, osporavati optužnicu koja tereti generale Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Markača za zločine u Oluji, no ističu da dosadašnja sudska praksa pokazuje da je u ovoj fazi postupka teško očekivati odbacivanje optužnice.

"Po presedanima suda teško je očekivati odbacivanje optužnice. To dosad nikome nije uspjelo, čak ni u onim slučajevima u kojima su optuženici na kraju oslobođeni", rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu Luka Mišetić, branitelj Ante Gotovine.

Branitelj generala Mladena MarkačaGoran Mikuličić u telefonskom razgovoru pojasnio je da je takvo ročište zapravo prilika braniteljima da "pokažu sudskom vijeću stav obrane prema optužnici".

Mišetić nije želio otkriti kojim će argumentima osporavati optužnicu no najavio je kako će se koncentrirati na pitanje granatiranja, zapovjednu odgovornost i udruživanje u zločinački pothvat.

Optužnica tereti trojicu generala da su se zajedno s hrvatskim političkim i vojnim vrhom udružili u zločinački pothvat čiji je cilj bio progon srpskih civila tijekom i nakon Oluje u kolovozu 1995. godine. Taj progon, kako tvrdi tužiteljstvo, počinjen je prije svega neselektivnim granatiranjem civila koji su tako zastrašeni i natjerani u masovni odlazak iz do tada okupiranih područja Hrvatske.

Tužiteljstvo je 5. ožujka završilo izvođenje svojih dokaza a sudsko vijeće za četvrtak je zakazalo početak višednevne posebne rasprave na kojoj branitelji hrvatskih generala iznose svoje argumente u prilog odbacivanju optužnice.

Članak 98 bis Pravila o postupku i dokazima pred Haaškim sudom uređuje da "nakon završetka dokaznog postupka tužiteljstva sudsko vijeće usmenom odlukom, pošto je saslušalo strane, donosi oslobađajuću presudu po svakoj točki optužnice za koju zaključi da nije dokazana".

Ukoliko raspravno vijeće ne odbaci čitavu optužnicu izvođenje dokaza obrane trebalo bi uslijediti mjesec dana nakon tog posebnog ročišta. Izvođenje dokaza obrane ipak bi moglo započeti kasnije jer je u međuvremenu obrana tražila prekid suđenja na 90 dana. Naime, 2. ožujka ove godine odnosno u posljednjem tjednu izvođenja tužiteljskih dokaza raspravno vijeće odobrilo je zahtjev tužiteljstva za uvođenjem dokaza o dodatnih 189 ubojstava. Stoga je obrana zatražila prekid suđenja na 90 dana kako bi mogla obaviti potrebnu istragu oko tih ubojstava.

Suđenje trojici generala počelo je 11. ožujka 2008, a tužiteljstvo je u svom dijelu dokaznog postupka izvelo 78 svjedoka.